Satu Haapanen (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
378
Person
Speaker role
Medborger- og Forbrugerudvalgets talsperson
Date

Käre herr president! Medborgar- och konsumentutskottet tackar för presentationen av det nya jämställdhetssamarbetsprogrammet. Vi är glada för den goda dialog som vi har haft mellan Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet vad gäller jämställdhetssamarbetet. Utskottet fick i ett tidigt skede möjlighet att ge synpunkter på programmets utformning, vilket upplevs som konstruktivt och ger möjlighet till påverkan.

Utifrån utskottets strävan att bredda det nordiska jämställdhetsarbetet till ett vidare likabehandlings- och antidiskrimineringssamarbete kan vi notera programmets övergripande fokus på mångfald som ett positivt steg i rätt riktning. Vidare uppskattar vi att temat kring barns könsroller och fokus på könsstereotyper i förskola och skola ingår, även om vi inte kommit hela vägen till en kvalitetsmärkesordning.

Jag vill därför betona vikten av att goda exempel och metoder verkligen sprids inom Norden så att våra barn genom förskole- och skoltiden kan fostras till att ta till vara alla möjligheter i livet och inte begränsas till vad man uppfattar som typiskt kvinnligt respektive manligt.

Dessutom finns det ett par andra punkter där vi skulle vilja se en starkare viljeyttring från Nordiska ministerrådet. Utskottet har under remissbehandlingen framfört önskemål om att samarbetsprogrammet skulle stärkas i sina målsättningar under det övergripande temat ”Välfärd och innovation”. Utskottet kan konstatera att en omformulering har införts, men vi är inte övertygade om att detta är en förstärkning.

Vidare anses den internationella dimensionen som viktig ur ett övergripande policysyfte eftersom det internationella jämställdhetsarbetet kämpar mot mera konservativa strömningar runt om i världen. Här är det viktigt att Norden fortsatt bär fanan högt och fortsatt visar på möjligheterna med ett jämställt samhälle.