Paula Bieler (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
382
Person
Date

Herr president! Jag önskar att jag hade vetat lite tidigare att det gick att komma med ändringsyrkanden. Då hade jag också haft lite ändringsyrkanden. Nåväl, det är ju mycket som har sagts och nu ska jag ta upp lite till.

Vi skriver på en sida i programmet att det är viktigt att man i skolan har en studievägledning som lägger grunden till icke-könsbundna utbildningar och yrkesval. Jag vill där betona att man med icke-könsbundna menar att det ska vara möjligt att välja såväl enligt könsnormer som mot könsnormer. Mycket av det problem som jag kan uppleva som kvinna ibland i dag är att om jag vill göra ett val som följer könsnormer så ska jag dömas för det – att jag är bakåtsträvande, att jag förstärker strukturer som finns och att jag försämrar villkoren för andra kvinnor.

Som jag har varit inne på tidigare innebär jämställdhet för mig att vi faktiskt ser till möjligheterna: Att vi ser till att det är möjligt att följa normer såväl som att bryta mot dem, att vi ser till att varje individ får de villkor som han eller hon förtjänar och vill ha, efter de önskemål man själv har. Där kan jag också gå in lite grann på det vi pratade om alldeles nyss.

Nej, jag säger inte att allting och alla skillnader är en följd av naturen eller biologiska förutsättningar. Men jag säger att det kanske är så att vissa delar av vår biologi också påverkar vissa delar av våra val, till en viss utsträckning.

Vi har olika hormonbalans, generellt, på en övergripande nivå. Sedan finns det skillnader inom gruppen män och gruppen kvinnor. Det är stor mångfald. Men om man ser till de breda, stora massorna ser jag det inte i sig som ett problem att det finns vissa skillnader. Problemet är just när vi värderar olika och när vi ska försöka låtsas som att vi alltid och i alla lägen måste vara exakt identiska därför att det bara finns sociala konstruktioner och det är helt otänkbart att det kanske ligger något i att vi har lite olika önskemål och förutsättningar