Paula Bieler (Svar på replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoroon annettu vastaus
Speech number
388
Person
Date

Jag är absolut enig där; det är viktigt med förebilder, och det är viktigt att man ser till möjligheter. Det är viktigt att man, som vi har varit inne på flera gånger tidigare, inte begränsas av sitt kön. Det är viktigt att vi är öppna och bejakar de val som personer vill göra oavsett vilket kön personen i fråga har.

Det jag ifrågasätter är när man använder kvotering som metod – när man slår fast att vi måste räkna och bestämma att det ska vara någon som ska vara föregångare, att vi ska se till att det är lika fördelning och när vi tror att vi annars aldrig kommer att uppnå detta. Jag ifrågasätter att den lika fördelningen i sig själv blir målet. Målet måste vara att vi ser och bejakar möjligheterna och att vi ger just möjligheter att göra fria val. Det är däri jämställdhet ligger för mig, och inte i hur de valen sedan fördelar sig.

Vi ska självfallet jobba vidare. Vi har inom mitt parti och inom vår grupp själva talat om hur man kan lyfta fram kvinnor som genom historien har tagit stor plats och varit föregångare. Det gäller även män inom vissa områden. Man kan visa att det absolut går att bryta mot normer om man så vill. Men vi ska inte heller göra det till ett eget syfte att bryta ned alla normer och att alltid göra nya normer och nya val.