Simo Rundgren (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
405
Person
Speaker role
Valgkomiteens talsperson
Date

Herr president! Innan valkommitténs förslag framläggs vill jag säga några ord om årets valhandlingar. Nordiska rådets plenarförsamling omfattar 87 medlemmar. Dessa kommer från de fem nordiska länderna samt Grönland, Färöarna och Åland. Alla dessa, förutom sex medlemmar, har valt att organisera sig i fem olika partigrupper. Av de 87 medlemmarna är 35 kvinnor och 52 män. Det är partigrupperna som lägger fram förslag till valkommittén.

Antalet ledamöter i de olika styrelserna är bestämda i förväg och antalet ledamöter från de olika partigrupperna räknas fram med en matematisk metod. På samma sätt räknas fram hur många ordförande- och viceordförandeposter varje partigrupp är kvalificerad för. I förhållande till tidigare fördelning av mandat har Den konservativa gruppen minskat med två mandat medan medlemmar utan partigrupp har ökat med två mandat. Övriga partigrupper är oförändrade. Valkommitténs mål har varit att få till stånd en så rättvis fördelning av alla uppdrag som möjligt, både könsmässigt och partigruppsmässigt, och med en rättvis spridning mellan länderna.

Så till själva valhandlingen. Island övertar presidentskapet i Nordiska rådet 2015. Den isländska delegationen har nominerat Höskuldur þórhallsson från mittengruppen som president och Gudbjartur Hannesson från den socialdemokratiska gruppen som vicepresident. Traditionen trogen har valkommittén valt att utgå från delegationens önskemål för sin nominering till plenarförsamlingen. Valkommitténs förslag har delats ut i salen. Därmed vill jag överge ordet till presidenten.