Høgni Hoydal (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
406
Person
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Date

Præsident, vi har haft mange afstemninger og meget politik på denne session. Der er mange forskellige politiske meninger, som er blevet brudt, og vi har haft en god politisk debat. Nu foreslår vi så i Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe, at vi også får en afstemning om flere kandidater til præsidentposten. Det gør vi ikke, fordi vi har noget imod de foreslåede kandidater fra Island, som vi har stor respekt for, men vi gør det med disse begrundelser:

Vi mener for det første, at det bør være muligt for en gruppe som Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe at kandidere til præsidentposten. Vi er en gruppe, som har været uhørt aktiv i nordisk politik i 30 år, men vi har kun én gang haft præsidentposten i Nordisk Råd.

For det andet mener vi, at selv om det er alle de nationale delegationer, som indstiller, så skal en plenarforsamling som denne, som en demokratisk forsamling, kunne vælge imellem flere kandidater.

For det tredje har vi jo også gode kandidater at stille op. I den islandske delegation var der to kandidater, som der var afstemning om, og den, som kom i mindretal, var Steingrimur J. Sigfússon fra vores gruppe. Han er en af de mest erfarne nordiske parlamentarikere og politikere. Han har været aktiv i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd som minister og som parlamentariker siden 1980’erne. Han har været aktiv i Vestnordisk Råd, som han har været med til at stifte. Han har været landbrugs- og fiskeriminister og næringsminister, og ikke mindst var han Islands finansminister gennem den store krise, der var.

For det fjerde mener vi, at vi faktisk bør have en debat om, om man ikke kunne have den samme tradition, som Sverige har indført, nemlig at når et land tager præsidentposten i Nordisk Råd, så burde det måske være sådan, at det altid er oppositionen, der har den. For per definition er det jo altid regeringerne og majoriteten, som har ministerposterne i Nordisk Ministerråd. Det ville skabe en bedre balance og en bedre brydning mellem de vigtige politiske diskussioner her i rådet.

Så derfor, mine damer og herrer og herr præsident, vil vi indstille vor egen kandidat til præsidentposten, og det er altså Steingrimur J. Sigfússon. Og med disse ord vil jeg ønske alle et godt valg og et demokratisk valg. Tak.