Michael Tetzschner (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
407
Speaker role
Valgkomiteen
Date

Jeg tar ordet som medlem av valgkomiteen.

Jeg vil minne om at vi følger noen hovedprinsipper. Det ene hovedprinsippet er at vi fordeler toppvervene, president og visepresident, etter et roteringsprinsipp basert på at landene inngår i et hjul og at disse vervene med jevne mellomrom kommer til hvert enkelt land i en lik fordeling.

Når det gjelder våre fagutvalg, valgkomité og kontrollkomité, følger vi en matematisk fordeling basert på partigruppenes størrelse. Dette innebærer at vi har en tradisjon for å la formannskapet eller presidentskapet skifte mellom landene, hvor vi altså følger landslogikken. Det er denne logikken representanten Høgni Hoydal anbefaler oss å bryte. Hittil har det vært en automatikk at vi har lagt til grunn den beslutningen som er kommet fra det landet som står for tur til å bekle presidentpostene, og at Nordisk råd så enstemmig har lagt dette til grunn. Dette er en tradisjon som man ikke skal bryte uten at det er avtalt på forhånd. Dette er en problemstilling som ikke har vært drøftet i valgkomiteen.

Jeg anbefaler, i hvert fall Den konservative gruppen, at vi stemmer for det som er den islandske delegasjonens flertallsinnstilling. Jeg synes også det er ganske talende når Høgni viser til at det er et mindretall i delegasjonen som går inn for den kandidaten han snakket for. Veien frem til presidentskapet går altså ved å få støtte fra det enkelte lands delegasjon. Jeg anbefaler at vi legger tidligere forutsetninger og prinsipper til grunn og stemmer for valgkomiteens innstilling.