Penilla Gunther (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
408
Date

Vi har nyss behandlat ett stort dokument och ett stort arbete kring jämställdhet, och då är det klart att man alltid ska börja med de sammanhang man själv befinner sig i. Detta kanske inte riktigt avspeglar sig i alla de förslag som vi ser framför oss i utdelade dokument. Jag vill särskilt påpeka detta med valkommittén.

Ska vi få fler kvinnor med också i olika beslutande sammanhang handlar det mycket om vilka som utser de personer som ska vara med. Därför har valkommittén en stor och viktig uppgift i att se detta med de glasögon som gör att man har ett sinne för att se jämställdheten som en viktig del.

Jag är övertygad om att det finns lika många kompetenta män som det finns kompetenta kvinnor, så männen behöver inte på något sätt vara rädda för att inte få vara med. En omvänd kvotering, brukar man prata om.

I detta fall tycker jag att vi inte bara ska ha läpparnas bekännelse, utan det behöver ske i praktisk handling när det handlar om att utse lika många män och kvinnor i just en valberedning. Det är min bestämda åsikt och har så varit i många år.

Därför avlägger jag min åsikt just i detta fall att sex män och en kvinna i en valberedning inte är acceptabelt i ett demokratiskt sammanhang.