Hans Wallmark (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
410
Person
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Date

Kära NATO-vänner… eller Nordenvänner! Jag hade visst med mig manus till mitt inlägg från gårdagen.

Vår session är nu på väg att avslutas. Jag vill tacka er alla för goda debatter, goda förslag och goda anslag i den nordiska debatten. Jag tycker att vi också har hittat en fin balans mellan det högtidliga och det lättsamma. Jag har också delvis försökt medverka till detta genom att rätt ofta kalla er vid förnamn, för jag tycker att det markerar att vi är en stor nordisk familj. Det tror jag skiljer oss från så många andra regionala och övernationella samarbeten. Här finns det en tillit, en respektfullhet och en känsla av att vi verkligen håller av varandra över landsgränserna men också över parti- och blockgränser. Det är viktigt att vi visar upp det. Vi är den stora nordiska familjen.

Jag vill också rikta ett mycket varmt tack till alla dem som har medverkat till att skapa förutsättningar för oss 87 valda ledamöter i Nordiska rådet att genomföra den här sessionen: personal, medarbetare, kansliet på Nordiska rådet, de ministrar som har kommit hit, inte minst våra tolkar, som har slitit med våra inlägg och försök hantera de misshandlingar vi har gjort av våra respektive namn, samt personalen här i riksdagen.

Presidiet kommer nu att utvärdera de nyordningar som vi har genomfört här på den 66:e sessionen. Det finns säkert all anledning att fundera både på för- och nackdelar, och det kommer vi att göra så snart som möjligt när presidiet möts. Vi har bland annat möjligheten att lägga fram medlemsförslag omedelbart på sessionen, som sedan debatteras. Det finns all anledning att fundera på den ordningen.

För egen del funderar jag redan på att lägga fram ett medlemsförslag om Nordiska rådets priser. Dels påpekade någon att det var bara män som fick pris i går, och dessutom en kommun, och dels noterar jag nu för andra året i rad att det var inga svenskar som fick pris. Jag tror att det finns all anledning att se över statuterna för Nordiska rådets priser. Det verkar finnas en klar förbättringspotential.

Avslutningsvis tycker jag att vi får se tillbaka på en väldigt bra session. Med de orden vill jag avsluta den 66:e sessionen.

 

Sessionen afsluttedes kl. 14.18.