349. Daniel Riazat (Replik)

Tietoja

Laji
Vastauspuheenvuoro
Puheen numero
349
Henkilö
Speaker role
Nordisk Grønt Venstres talsperson
Päivämäärä

Vi håller med varandra helt om att vi inte alltid ska lagstifta om dessa frågor. Självfallet är det arbetsmarknadens parter som sköter detta, men nu har regeringen blivit indragen i denna fråga.

Sedan är vi helt överens om att Konservativa gruppen och högergrupper över lag aldrig har stått främst i ledet för att bekämpa lönedumpning. Tvärtom kommer många av de lagstiftningar som leder till lönedumpning från högerpartierna, vilket är väldigt medvetet med tanke på deras ekonomiska politik.

Men i denna fråga har Socialdemokraterna, bland annat tyvärr genom LO, gått emot Hamnarbetarförbundet, som organiserar i särklass flest hamnarbetare i Göteborg och i denna konflikt. De har gått emot arbetarna när det kommer till deras krav. Jag undrar: Hur kan ett socialdemokratiskt parti stå i Nordiska rådet och prata om att vi ska avskaffa lönedumpning och ha bättre villkor för hamnarbetarna när samma socialdemokratiska parti står i det svenska parlamentet och på presskonferenser och pratar om att inskränka arbetsrätten och strejkrätten, för att gynna arbetsgivarna?