383. Jenis av Rana (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
383
Person
Speaker role
Udvalget for Velfærd i Nordens talsperson
Date

Tak, fru præsident. Forslaget er fra Den Socialdemokratiske Gruppe og drejer sig om at indføre obligatorisk mægling ved separation. Forslaget får fuld opbakning fra Udvalget for Velfærd i Norden. Det er så vigtigt at forebygge konflikter og situationer, som kan påvirke unge menneskers helbred, både fysisk og psykisk. En sådan situation opstår desværre, når forældre går hvert til sit. Obligatorisk mægling ved separation, især når der er mindreårige børn i familien, kan være en måde til at hjælpe forældrene til at træffe afgørelser, før situationen er blevet fastlåst, så man kan mindske eller eventuelt løse konflikten. Så længe barnets bedste sættes i fokus, kan det blive en konstruktiv løsning. 

Årsagerne til psykisk usundhed kan være flere, men det er vigtigt at finde de rette metoder for at mindske disse. At have gode hjemlige forhold er et vigtigt fundament for at kunne trives og føle sig tryg. Dette brydes desværre ofte, når forældre går hvert til sit. 

I Norge har man indført obligatorisk mægling ved separation for forældre med børn under 16 år. Erfaringerne viser sig at være gode, både fra Norge og fra forsøg i Sverige. Obligatorisk mægling indebærer, at forældrene har en struktureret samtale - ledet af en person, der er uddannet på området - som går ud på at finde løsninger til barnets bedste. Obligatorisk mægling ved separation kan lægge grunden for at mindske både antallet og graden af alvoren af konflikter mellem forældrene, og det leder igen til, at barnet og dets familie kan trives bedre.

Forslaget er også relevant i forhold til de globale mål i agenda 2030 om sundhed og trivsel og om at fremme børns psykiske sundhed. Og forslaget får som sagt fuld støtte fra Udvalget for Velfærd i Norden.