223. Daniel Riazat (Indlæg)

Tietoja

Laji
Puheenvuoro
Puheen numero
223
Henkilö
Speaker role
Nordisk grön vänster
Päivämäärä

Fru president! Min fråga kommer att rikta sig främst till dem av våra länder som också är medlemmar i EU, men egentligen till alla våra nationer. Den gäller det som händer i nordvästra Syrien och det som kallas för Rojava, det vill säga västra Kurdistan.

Sedan decennier tillbaka har de kurdiska trupperna bekämpat olika fundamentalistiska terrorgrupper, och de har bekämpat odemokratiska regeringar i Mellanöstern. De senaste veckorna har ni hört om det hemska som har hänt när Turkiet har invaderat nordvästra Syrien. Jag vet att många av era regeringar har uttalat sig emot detta och krävt att det ska stoppas. Det här är ganska intressant, för det är lätt att säga att någonting ska stoppas. Det är också lätt att sätta stopp för vapenexport när man redan har exporterat alla vapen som används i dessa krig.

Men det finns mycket mer att göra. Samtidigt som alla utrikesministrar här har talat om att detta måste stoppas och att invasionen av Turkiet ska stoppas vet vi att flera av våra länder är med och accepterar att Kurdistans arbetarparti, som är en del av denna rörelse, finns med på terrorlistan. Vi vet att företag från våra länder fortfarande har väldigt stora affärer med till exempel den turkiska staten, som inte är ensam om att förtrycka det kurdiska, det assyriska och det armeniska folket i området.

I stället för att ta avstånd från det som händer - förklara gärna hur ni som utrikesministrar tänker agera på riktigt, med handlingskraft, för att detta ska stoppas? Jag hörde tidigare om EU:s uttalande, vilket inte var någonting alls. EU beslutade om att man inte skulle ha någonting alls. När kommer sanktionerna? När kommer PKK, arbetarpartiet för Kurdistan, att tas bort från terrorlistan?