408. Bertel Haarder (Hovedindlæg)

Tietoja

Laji
Varsinainen puheenvuoro
Puheen numero
408
Henkilö
Speaker role
Midtergruppens talsperson for reservationen
Päivämäärä

Ude i korridoren står der en herlig lille statuette af Pippi Langstømpe. Den bør minde os alle sammen om, at tv-serien om Pippi Langstrømpe har gjort mere for forståelsen af svensk i hele Norden end samtlige sessioner i Nordisk Råd. Sådan er det jo! Og man kan sige det samme om den norske tv-serie "Skam". Den viste jo, at teenagere på 1 uge eller 14 dage kan lære at forstå norsk, inklusive alle mulige norske ord, som har krydret vore hjemlige sprog, så vi i Danmark ikke kun siger "skidegodt", men også "dritkul", som en berigelse af sproget -, takket været "Skam".

Så bliver der argumenteret med, at vi ikke skal have sådan noget, der er folkeligt; at det er for folkeligt. Men undskyld, det forekommer mig, at Greta Thunberg i går fik en pris af én eneste grund, nemlig at hun har stor folkelig gennemslagskraft med sit budskab, så hvad er der forkert ved, at noget er folkeligt? Og hvis vi har for mange priser, jamen så lad os dog bede vores presseafdeling fortælle os, hvilke priser der lever et usynligt liv, som ingen kender og hører om. Det kan jeg nemt fortælle at der er én, måske to, der gør, så det er da ikke svært at finde ud af, hvordan vi kan undgå, at vi får for mange priser.

Så Midterguppen holder altså fast i dette her. Vi vil holde det på dagsordenen, fordi intet er vigtigere for de nordiske landes gensidige kendskab til sprog og kultur end tv-mediet. Vi kan beklage det, men så er det. Tak.