414. Christian Juhl (Indlæg)

Tietoja

Laji
Puheenvuoro
Puheen numero
414
Henkilö
Speaker role
Nordisk grön vänsters talesperson
Päivämäärä

Tak for det, hr. præsident, og jeg kan godt kende forskel på grønt og rødt og gult; jeg elsker især den røde farve. Det her handler om tv og om en ny pris. Nordisk Grønt Venstre støtter, at vi finder en ny pris, som kan bruges over for tv. Det kan være serier, og det kan være dokumentarudsendelser. Prøv lige at tænke på, hvilken eksplosion der har været af nordiske tv-serier, som er bredt ud i hele verden. Jeg nævner blot det dansk-svenske samarbejde om "Broen", filmen og serien "Borgen", som blev oversat selv til kinesisk, og "Skam", som har været nævnt tidligere. Jeg nævner også det ret spændende projekt, vi havde mellem Island og Danmark, der hed "Ørnen", som var en helt speciel nytænkning inden for krimier, og jeg tænker på dokumentarserier, der har afsløret skattely, hvidvask, menneskehandel og mange andre ting, og som har prøvet at kradse i lakken, så vi kan være sikre på, at den fjerde statsmagt er i funktion. Det kræver ressourcer, og det kræver samarbejde, og det giver noget nordisk merværdi. Jeg er ikke enig med Socialdemokraterne, for der er en kæmpe merværdi i at fokusere på det her område.

Er der så for mange priser? Muligvis. Men der synes vi jo, at man kunne gøre noget helt andet. Man kunne sige, at nogle af priserne kun uddeles hvert andet år. Det sker der jo ikke noget ved. Når det gælder nogle af dem, har vi måske så også sværere ved at finde nogle rigtig, rigtig gode projekter, og så kunne vi sige, at hvert andet år har vi de her priser, og når det drejer sig om nogle af de store gamle priser, f.eks. litteraturprisen, tror jeg at vi ville få ballade, hvis vi kun uddelte dem hvert andet år.

Så skal I lægge mærke til, at i år har der været et særligt fokus, ikke under arrangementet - det er jeg helt klar over, på grund af forskellige ting - men før. Prøv at se her: I Stockholm og i København har der været biograffestivaller, som har sat fokus på priserne. Så vi kan bestemt anbefale, at vi fortsætter med at udvikle en tv-pris, og vi følger ikke Præsidiets indstilling.