Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Ny direktör för NordGen vill stärka offentlig-privata samarbeten

14.09.16 | Uutinen
Lise Lykke Steffensen
Photographer
norden.org/Thomas Glahn
Vidareutveckling av offentlig-privata samarbeten kring de genetiska resurserna i Norden står högt på agendan när danska Lise-Lykke Steffensen tar över som direktör för NordGen den 15 september.

Lise Lykke Steffensen säger sig ta över en institution som är mitt uppe i ett gott utvecklingsarbete med att bevara och utnyttja de genetiska resurserna för växter, djurhållning och skogsbruk. Nu gäller det att fortsätta utveckla strategiska samarbeten.

– Stora samhällsutmaningar som klimatförändringen och livsmedelsförsörjningen kan bara lösas genom samarbete. Här har NordGen en viktig roll i förhållande till förvaltningen av de nordiska genresurserna. Det är naturligt att vi söker allianser med näringslivet och andra samarbetspartners, säger Lise Lykke Steffensen.

Det internationella samarbetet har alltid varit viktigt för NordGen, och Steffensen lyfter fram samarbetet kring det internationella frölagret på Svalbard som särskilt fruktbart.

– Det finns många fantastiska historier att berätta om de genetiska resurserna i Norden, konstaterar Steffensen, som också ser ett starkt förmedlingsuppdrag i sitt nya jobb.

Lise Lykke Steffensen har en lantbruksvetenskaplig bakgrund som kombinerat med hennes kännedom om genresurser, forskningsförvaltning och nordiskt samarbete ger henne en solid startpunkt i sitt nya jobb.

– Min drivkraft är att få leda en unik nordisk institution, där det nordiska samarbetet verkligen gör stor nytta. Först och främst är jag ledare och med NordGen får jag möjlighet att använda mina ledarkompetenser inom ett ämnesområde som jag verkligen brinner för, säger Steffensen.