Dansk firmabil i Sverige
Information
En danskregistrerad tjänstebil får endast köras i Sverige under ett år, om den används av en person bosatt i Sverige. Därefter måste antingen tjänstebilen bytas eller måste den omregistreras så att den har svenska nummerplåtar. Det får till följd att företaget som har tjänstebilen registreras i Sverige som ägare av bilen i vägtrafikregistret, med eventuella andra konsekvenser.
Situationen är något smidigare för egenföretagare. En EU-dom (C-364/08) har fastställt att egenföretagare som är bosatta i Sverige men som har en tjänstebil via sitt företag i Danmark och faktiskt eller huvudsakligen använder sin bil i Danmark inte behöver omregisterera den i Sverige efter ett år.
Grensehinderet betraktes som løst. Se svar fra svenske myndigheter i forbindelse med arbeidet med Grensehinderrådets årsrapport for året 2023:
"I Gränshinderdatabasen anges att det ”finns osäkerhet vad som händer om man kör sin tjänstebil mer än ett år i Sverige”. Denna uppfattning delas inte av ansvariga svenska myndigheter. Ett fordon som används i Sverige ska registreras i vägtrafikregistret enligt lagen (2019:370) om fordons registrering och användning. Om en danskregistrerad bil används i Sverige under högst ett år behöver den inte registreras i vägtrafikregistret. Efter ett års användning måste den registreras. Den som använder ett fordon i strid med reglerna om registreringsplikt kan dömas till penningböter. Även ägaren till fordonet kan dömas till penningböter. Mot bakgrund av att det inte finns någon osäkerhet torde gränshindret kunna anses vara löst."
Främst berör detta danska företag som vill rekrytera medarbetare som är bosatta i Sverige, men även vice versa gäller, alltså berörs svenska företag som etablerar sig på den danska sidan och tar med sig personal med bosättning i Sverige. Danskar som flyttar till Sverige och har fortsatt arbete i Danmark råkar ut för samma problem.
Frågan om rätten att köra en utlandsregistrerad bil i Sverige regleras bland annat i Mariehamnsavtalet från 1985 om ömsesidigt godkännande av körkort och av registrering av fordon.
Dock finns osäkerhet kring vad som händer om man kör sin tjänstebil mer än ett år. I dag saknas ett tydligt myndighetsansvar hos berörd myndighet, svenska Transportstyrelsen, om vad som gäller vid ansökan om att köra utlandsregistrerad tjänstebil i Sverige mer än ett år. Transportstyrelsen menar att man endast kan besvara frågan genom rättslig prövning. Det skapar stor osäkerhet för såväl näringslivet som den enskilde.
En möjlighet är att uppdatera 1985 års Mariehamnsavtal, så att man kan ansöka om förlängning efter ett år.