The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Vanligt folk i fokus när gränshindren ska bort

13.09.19 | News
Magdalena Demnert, medlem i Gränshinderrådet
Photographer
Anna Rosenberg
Det ska vara gnisselfritt för vanliga människor att pendla över gränserna eller flytta till ett annat nordiskt land. Med den målsättningen tar Magdalena Demnert plats i Gränshinderrådet för Sverige.

- Det är viktigt att nordbor inte hamnar i kläm när de byter land. Det gäller allt från socialförsäkringar till studier och arbetspraktik, säger Magdalena Demnert som just varit på sitt första möte med Gränshinderrådet i Köpenhamn.

Medborgarna rapporterar hinder

Gränshinderrådet jobbar med att försöka pressa fram politiska lösningar på gränshinder, hinder som begränsar den fria rörligheten i Norden. 
Det kan gälla trassel med a-kassan eller oförenliga byggbestämmelser som gör det svårt för byggföretag att jobba över gränserna. De flesta hinder har rapporterats av medborgare eller företag som stött på problem när de flyttat.

Goda kontaktnät 

Alla de nordiska länderna har varsin representant i rådet. Personerna ska ha goda kontaktnät inom regeringarna eller i branschorganisationerna, alltså hos de instanser som har makt att lösa gränshinder som ställer till problem för folk och företag.

Förhindra nya hinder

Minst åtta gränshinder ska bort varje år, det är kärnuppdraget för Gränshinderrådet. Ett annat uppdrag för gränshinderrådets medlemmar är att bevaka så att länderna inte skapar nya gränshinder när de stiftar nya lagar eller inför EU-lagstiftning.

Tidigare EU-diplomat

Magdalena Demnert är diplomat på det svenska utrikesdepartementet i Stockholm, med lång erfarenhet från EU-samarbetet, bland annat genom arbete på den svenska ambassaden och svenska EU-representationen i Bryssel.


-    Jag har bott nio år i Bryssel och har ett riktigt bra EU-nätverk. Det kan vara en fördel i gränshinderarbetet, säger hon.
Magdalena Demnert efterträder Eva Tarselius Hallgren.