The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Nicholas Kujala från Finland ny president för Ungdomens Nordiska råd

27.10.19 | News
Nicholas Kujala, president för Ungdomens Nordiska råd 2019-2020.

Nicholas Kujala, president för Ungdomens Nordiska råd 2019-2020.

Photographer
Matts Lindqvist
Nicholas Kujala från Finland är ny president för Ungdomens Nordiska råd (UNR). Han valdes vid UNR:s session i Stockholm på söndagen.

Valet avgjordes i en omröstning, där Nicholas Kujala vann över Anna Falkenberg från Färöarna med rösterna 53 mot 36. Kujala, 24 år, är medlem i Svensk ungdom och representerar Nordiska Centerungdomens Förbund i UNR.

- Det finns inga ord. Det känns otroligt att få förvalta ett så här stort förtroende, sade en nöjd president direkt efter att valet var klart.

Kujala efterträder Barbara Gaardlykke Apol från Färöarna som suttit som president under 2018-2019.

Som president för UNR vill Kujala jobba på en vision för UNR, och han prioriterar tre frågor: finansieringen av ungdomssektorn, UNR:s intressebevakning och Arktis.

Finansieringen viktig

- Vi ser både i de nordiska sammanhangen och i våra enskilda länder att finansieringen av ungdomssektorn hotas. Det är något vi måste ta tag i, för utan finansiering kan vi inte arbeta med de saker som är viktiga för oss, säger Nicholas Kujala.

- Vi ska också bli bättre på intressebevakningen, det vill säga vi ska bli bättre på att jobba med våra nationella parlamentariker och med Nordiska rådet. För det tredje ska vi lyfta fram Arktis högre på agendan.

"Ungdomen är här och nu"

Nicholas Kujala vill också att UNR flyttar fram sina positioner, blir bättre att få ut sitt budskap och syns mer i debatten.

- Ungdomen är inte framtiden, ungdomen är här och nu, säger han.

Kujala har ett mångårigt engagemang i nordiska frågor bakom sig. Han har bland annat varit medlem i internationella kommittén för Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians, där han arbetat med nordiska frågor på EU-nivå. Kujala har även varit medlem av UNR:s presidium det senaste året. Han studerar naturvetenskaper vid Helsingfors Universitet, och har även studerat statskunskap i Helsingfors.

Kujala är vald för perioden 2019-2020. Mandatperioden sträcker sig fram till följande session hösten 2020.

 

Kontakt:

Nicholas Kujala, +358 45 159 4399, nicholas.kujala@su.fi

Nordiska rådet är det officiella organet för samarbetet mellan de nordiska parlamenten. Rådet har 87 medlemmar som kommer från Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Färöarna, Grönland och Åland.