The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Ønske om ny nordisk storfilmfond

21.08.17 | News
På seminaret "Den nordiske broen" lancerede den norske kulturminister Linda Hofstad Helleland idéen om en ny nordisk filmfond, der skal sikre produktionen af store nordiske co-produktioner i regi af Nordisk Film & TV fond.

Idéen om en ny filmfond fik meget stor opbakning på seminaret bl.a. fra Claus Ladegaard, vicedirektør for Det Danske Filminstitut, der mente, at puljen skulle være på min. 3 mio. euro om året. Den norske kulturminister understregede, at det handler om at udnytte og understøtte det momentum, som nordisk film og tv drama oplever i disse år, og hun vil fremlægge forslaget, når hun mødes med sine nordiske ministerkollegaer i november.

Petri Kemppinen, direktør fra Nordisk Film &TV Fond, forklarede hvorfor nordiske film og tv dramaer lykkes så godt med at gøre den lille lokale histore til en global succes og gennemgik konklusionerne i en helt ny analyse af nordiske tv- serier, der viser at de fungerer som meget vigtige kulturelle mødesteder i Norden.

Link til rapport 

De nordiske deltagere fra filmbranchen og offentlige institutioner var meget interesserede i at høre Peter Dinges, direktør i den tyske filmfond FFA og generalsekretær i European Film Agency Directors (EFAD), fortælle om, hvordan de i Tyskland har indført afgifter på lokalt indhold på store internationale internetmedier som Google og Youtube. Amazon betaler denne afgift, hvorimod flere af de andre virksomheder har lagt sag an, som nu skal prøves ved den europæiske domstol. 

Et bredt panel af eksperter fra produktion og distributionssiden diskuterede, hvordan man kan sikre finansieringen af nordisk film- og tvindhold også i de nye visningstjenester. Den norske statssekretær Bård Folke Frederiksen konkluderede, at det er meget positivt, at kommercielle aktører som HBO-Nordic og Viaplay nu investerer massivt i nordisk indhold. Han sagde også, at det nordiske samarbejde på film og tv-området er et af de mest velfungerede, og at den nordiske "bro" ikke bare symboliserer det stærke samarbejde mellem landene i Norden, men også "broen" på et skib, som kan styre det nordiske indhold ud til resten af verden. 

Den nordiske broen på Haugesund Film Festival