The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

SD insläppt i Nordisk frihet

08.08.17 | News
Juho Eerola
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Sverigedemokraterna är för första gången välkommet att ingå i en av Nordiska rådets partigrupper - Nordisk frihet - där även Dansk folkeparti och Sannfinländarna ingår. Det beslutet fattade partigruppen vid sitt sommarmöte.

- Vi tänkte på saken i fem år, men nu är tiden den rätta, säger Juho Eerola, ordförande i partigruppen Nordisk frihet och vice president i Nordiska rådet.

Fram till nu har Sverigedemokraterna varit utan partigruppstillhörighet i det nordiska parlamentariska samarbetet, Nordiska rådet.

Partigruppen Nordisk frihet bildades 2012 och har bestått av finska parlamentariker från Sannfinländarna och danska från Dansk Folkeparti.

Att partigruppen nu öppnar för Sverigedemokraterna har sin bakgrund i splittringen av Sannfinländarna.

Nya partiledningen öppen för SD

Sannfinländarnas tidigare partiledare Timo Soini var tveksam till att samarbeta med Sverigedemokratierna, men det är inte den nya partiledaren Jussi Halla-aho.

- Jag har diskuterat frågan med Jussi Halla-aho och han har ingenting emot att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Juho Eerola.

Aron Emilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Nordiska rådet, skriver i en kommentar att det är ”naturligt och mycket välkommet” för SD att nu kunna formera en gemensam partigrupp med de nordiska systerpartierna.

- Det här är helt klart ett stort steg framåt för den socialkonservativa rörelsen i Norden, summerar Aron Emilsson.

Fremskrittspartiet välkommet

Norska Fremskrittspartiet tillhör inte någon partigrupp i Nordiska rådet, men även detta parti är enligt Juho Eerola välkommet till Nordisk Frihet.   

- Vi är redo att ta dem också med oss. Men de har svarat att de inte behöver någon partigrupp i Nordiska rådet, säger Juho Eerola.

Partigruppen Nordisk frihet skriver på sin hemsida att det står för ett ”fritt och demokratiskt Norden”, och ”stöder idén om suveräna och självständiga stater där befolkningarna har rätt att bestämma i sitt eget land”.

 

 

Contact information