The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Svanemærket: Svær at få – nem at vælge

01.06.23 | News
pressefoto Svanemærket kampagne
Photographer
Rasmus Brandin

Svanemærket har netop lanceret en kampagne, hvor man interviewer varer, der ikke lever op til certificeringens skrappe krav. "Sjuka miljömuppar..." udtaler blandt andet en skuffet boxmadras. 

Den nordiske miljømærkning Svanemærket har siden slutningen af 80’erne sat den højeste standard for miljøcertificeringer i Norden og hjulpet de nordiske borgere med at træffe bæredygtige og miljørigtige valg i hverdagen. Denne uge lancerer Svanemærket sin første kampagne, der går på tværs af hele Norden.

Norden måske stærkeste brand

Med en genkendelsesgrad på 95% kan man roligt sige, at Svanemærket er solidt forankret blandt de nordiske borgere og en succes blandt miljømærker. Måske et af verdens mest vellykkede af slagsens. Siden sin fødsel i Nordisk Ministerråd har svanemærket miljømærket bredt sig til 57 kategorier og er tildelt til over 20.000 produkter. Det breder sig over kategorier som rengøringsmidler, investeringsfonde, batterier, hoteller og byggemateriale. Og senest er e-handelstransport også kommet ombord. Nethandlen er stigende og derfor vurderes det også som vigtigt, at nordiske forbrugere har mulighed for at vælge en bæredygtig transport af sine varer.

Folk har brug for en reminder

Selvom den nordiske Svane er det mest kendte miljø- og klimamærke i hele Norden, ved færre, hvilke krav der stilles til varer og ydelser, der er mærket med Svanen. Desuden ved de færreste, at Svanemærket er de nordiske landes officielle miljømærke.

- Vi stiller nogle af verdens strengeste klima- og miljøkrav til produkter, så valget bliver nemt for forbrugeren, siger Christian Quarles van Ufford, marketing- og kommunikationschef hos Svanen i Sverige og fortsætter: - Vi kan ikke forvente, at folk skal forholde sig til store og komplekse indholdslister og produktionsprocesser, før de køber noget. Eller at vide, hvad der er den bedste mulighed, når "alt" er mærket som grønt og bæredygtigt.

I denne uge lancerede Svanemærket derfor en kampagne, der skal gøre opmærksom på miljømærkets høje krav, og som også introducerer Svanemærkets nye tagline: Svær af få - nem at vælge. I kampagnen hører man fra produkter og services, der ikke klarede Svanens skrappe krav. Kampagnen er udviklet af Forsman&Bodenfors. Se kampagnefilmen her:

 

Kampagnen er del af programmet Bæredygtig Livsstil, der er finansieret af Nordisk Ministerråd.

En miljø-guide for 27 millioner mennesker

Svanemærket guider producenter og forbrugere til at vælge de sikreste produkter rent sundheds- og miljømæssigt. Certificeringen bidrager konkret til at reducere klimaudslip, mindske ressourceforbrug og forbrug af sundheds- og miljøskadelige stoffer samt styrke biodiversitet i hele Norden.    

Fakta om miljømærket Svanen:

  • Etableret af Nordisk Ministerråd i 1989.
  • 95 procent af borgerne i Norden kender Svanemærket.
  • Svanemærkets krav inkluderer både miljø- og klimapåvirkning, sociale aspekter samt produktets livscyklus.   
  • Streng kontrol: I alt stilles der 2074 krav fordelt over 57 produktkategorier.
  • Der bruges årligt over 76.000 timer på at kontrollere og udstede nordiske svanelicenser.
  • Svanemærket er et type 1 miljømærke reguleret af ISO standard nummer 14024. Det betyder, at mærket er frivilligt, sætter bredspektret miljøkrav (flere kriterier), er baseret på livscyklustilgange, skærper kravene løbende, udvikler kravene gennemsigtigt, opererer med kendte omkostninger og driver et tredjepartcertificeringssystem, der er uafhængigt af branchen.