The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Final call till Nordiska rådets miljöpris 2024

19.04.24 | News
miljøpris 2024 bæredygtig byggeri

Ted Lindroos / Midjourney AI genererad bild

Photographer
Ted Lindroos / Midjourney AI genererad bild
Extraordinära insatser sökes! Känner du en kandidat som förtjänar att få Nordiska rådets miljöpris? I så fall ska du skynda dig – tidsfristen för nominering är tisdag 30 april.

Nordiska rådets miljöpris 2024 går till någon i Norden som har gjort något särskilt för att bidra till utvecklingen av en hållbar byggsektor med särskilt fokus på transformativ (även kallad adaptiv) återbruksarkitektur och regenerativ arkitektur. Prissumman är 300 000 danska kronor.

Alla kan föreslå kandidater till priset. Känner du till ett företag, en organisation eller en privatperson i Norden som förtjänar Nordiska rådets miljöpris? Då ska du nominera dem senast 30 april.

Den bebyggda miljön står i dag för cirka 40 % av de globala CO2-utsläppen. I en tid med behov av ökat byggande är detta en ohållbar situation.

Om vi ska nå klimat- och miljömålen i Agenda 2030 och samtidigt främja social och miljömässig hållbarhet, räcker det inte med att bara bygga nytt och miljövänligt. Det är inte nog att upprätthålla status quo för miljön – vi är tvungna att minska utsläppen, återbruka mer och bidra med förnybara resurser. Det kräver en förändring av vår grundläggande inställning, så att regler och företagsmodeller kan understödja omställningen. Adaptiv arkitektur och regenerativt byggande bör främjas. 

Utdrag från priskommitténs tematext 2024

Om Nordiska rådets miljöpris

Priset utdelades första gången 1995 och har som mål att öka medvetenheten om miljöarbetet i Norden. Miljöpriset ges till en nordisk organisation, näringsverksamhet eller person som på ett föredömligt sätt har lyckats integrera respekten för miljön i sin verksamhet eller i sitt arbete eller som på annat sätt har gjort en extraordinär insats för miljön. Kandidatens initiativ ska ha ett nordiskt perspektiv.

Vinnaren offentliggörs i förbindelse med Nordiska rådets session på Island i oktober.

 

Tidigare vinnare:

2023 Renewcell (Sverige)

2022 Mariehamns stad för Nabbens våtmark (Åland)

2021 Den Store klimadatabase inom tankesmedjan Concito (DK)

2020 Jens-Kjeld Jensen (FO)