11. Stefan Löfven (Indlæg)

Tietoja

Laji
Indlæg
Puheen numero
11
Henkilö
Speaker role
Sveriges statsminister
Päivämäärä

President Wallmark! Ärade statsministerkollegor och nordiska vänner! Våra länder har gång på gång lyckats motbevisa pessimister och dysterkvistar som alltid påstår: ”Det där går aldrig.” Det är dysterkvistar som menar att jämlikhet skulle bromsa ett lands utveckling, men våra länders framgångar visar att det är precis tvärtom. Det är dysterkvistar som alltid har sagt att den nordiska modellen är utdaterad, men år efter år är det våra länder som ligger på fina placeringar över exempelvis konkurrenskraft och innovationskraft när vi jämförs med omvärlden. Det är dysterkvistar som har ifrågasatt att starka sociala skyddsnät skapar mänsklig frihet och stärker ett land, men just vår trygghet gör att människor vågar satsa på innovationer eller kanske sitt musikprojekt som några år senare blir en världssuccé.

De nordiska modellen har lyft våra länder från fattigdom till förebilder. Nu ska våra nordiska länder leda den största omställningen hittills: den som ska ske på grund av klimathotet. Men det är faktiskt inte bara ett hot utan också en gigantisk möjlighet, särskilt för våra länder, som har världsrekord i omställning. Våra länder ska leda klimatomställningen, inte bara för att det är en skyldighet gentemot dagens unga, som nu demonstrerar för rätten till sin framtid, utan också för att stärka vår välfärd och våra länders ekonomier och för att förbättra livet för våra invånare. Allt detta hänger nämligen ihop.

När vi från politiken i hela Norden fortsätter att vara tydliga med att klimatomställningen kommer att ske och dessutom stöttar innovationer och företagsidéer kan vår industri bli först med produkter som behövs runt om i världen. Företagen vill vara med på denna omställning. De nordiska näringslivsorganisationerna, som tillsammans representerar 115 000 nordiska företag, har tydligt uttryckt att de vill vara med i lösningen och bidra till ett klimatneutralt samhälle. Varför då? Jo, bland annat därför att det innebär en konkurrensfördel.

När våra nordiska företag är först i världen med nya lösningar får de imponerande länderna en klimatnytta, och vår export stärks. Och när exporten stärks behöver företagen anställa och kanske bygga ut, människor får jobb och så får vi ännu mer resurser till våra skolor och sjukvården. En snabb klimatomställning leder alltså till mer välfärd, fler företag och starkare tillväxt för våra länder.

De nordiska länderna håller redan på med en rättvis omställning. Vårt samarbete på alla nivåer gör att vi nog står starkare än många andra. Vi har sedan i augusti en vision för det nordiska samarbetet för att bli världens mest hållbara och mest integrerade region år 2030, och detta ska bli verklighet. Vi ska arbeta för koldioxidneutralitet och klimatsmarta transporter, och vi ska främja grön tillväxt. Våra länders innovationer väcker hopp, såsom det isländska kraftverk som jag besökte tidigare i höstas där koldioxid blir sten.

Våra företag, invånare och folkvalda ser behovet av omställning. Detta har betydelse. Exempelvis Danmark och Finland har aviserat att de stärker sina klimatmål. Den nordiska modellen är väl rustad för en hållbar omställning. En hållbar omställning är en möjlighet för just den nordiska modellen och våra länder. Detta, mina vänner, är en chans som vi helt enkelt inte ska missa. Men det är just samhället som måste fortsätta att leda detta gröna samhällsbygge, för det är bara då som det kan bli en vinst för våra länder i stället för en börda för den enskilde.

Är det svårt? Ja, förmodligen. Är omställning en möjlighet? Absolut! Den nordiska modellen har varit framgångsrik just tack vare styrkan i omställningen, både socialt och ekonomiskt och nu också vad gäller klimatet. Vi har ställt om från fattigdom till framgång. Vi vet att våra länder klarar omställning. Därför längtar vi till framtiden.

Jag ser fram emot vad våra nordiska länder kan uträtta när vi fortsätter att förvåna dysterkvistar och överträffa världens förväntningar genom en samhällsmodell som så många gånger har slagit världen, och faktiskt oss själva ibland, med häpnad.

Tack för att ni har lyssnat!