360. Angelika Bengtsson (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
360
Speaker role
Nordisk Frihed
Date

Fru president! Klimatfrågan påverkar oss alla, ung som gammal och politiker som icke-politiker. Det är nog länge sedan vi såg en fråga få en så här stor rörelse, inte bara i Norden utan i hela världen. Det ska vi tacka oss själva för. Vi har alla lyft frågan om klimatet och miljön högt upp på agendan. 

Det är nog därför vi i Norden har kommit så långt i omställningen. Jämfört med vår omvärld har vi kommit långt i omställningen till ren energi och med att försöka fasa ut de fossila bränslena. Låt oss därför använda den kunskap vi har i våra nordiska länder och exportera den! Låt oss hjälpa de länder som står inför en omställning att faktiskt ställa om. Låt oss använda den innovationskraft och kunskap vi har i Norden och visa att det faktiskt går. Låt oss hjälpa de länder som står inför detta, så att de inte behöver göra samma långa resa som vi har gjort utan kan korta ned den.

Jag tror att vi nordiska politiker behöver bli bättre på att faktiskt visa att det går. Det finns uppfinningar som redan är i bruk och som renar saltvatten till dricksvatten, som rensar plast från haven och som gör det möjligt att odla grödor där det för några år sedan var helt omöjligt. Folk kommer att att leva under mer extrema förhållanden, så låt oss se till att det blir mer drägligt. Låt oss se till att vi nordiska politiker hjälper till att exportera den innovationskraft vi har här!