296. Cecilie Tenfjord Toftby (Huvudinlägg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
296
Speaker role
Den konservativa gruppen
Date

Fru president! Vårt medlemsförslag tangerar väldigt mycket Mittengruppens förslag, som vi ska hantera i dag. Det handlar om en digital nordisk betalplattform.

Frågan är mycket angelägen. Vi pratar väldigt ofta om nordisk nytta och att den ska vara våra medborgare till gagn varje dag, och en digital nordisk betalplattform är absolut något som är till nordisk nytta och något som våra medborgare kommer att känna av varje dag. Vi har inget emot Mittengruppens förslag, som vi ska rösta om senare i dag, men vi tycker att det går för långsamt. Vi vill gärna att man agerar och gör något nu. Vi tycker inte att man ska invänta regeringarnas åsikter om det här, utan vi tycker att det ska bli verkstad och inte bara prat av detta.

När min mamma skickar födelsedagspresenter till mina söner skickar hon fortfarande pengar med posten. Det är inte lagligt, men hon gör det. Ibland försvinner kuverten på vägen. Vi vill se till att det finns en gemensam möjlighet. Vi har Swish i Sverige, i Norge har man Vipps och i de andra nordiska länderna har man andra betalplattformar. Vi förstår inte riktigt varför det går så långsamt.

Därför, mina vänner, säger vi i vårt medlemsförslag: Röj undan de lagstiftningshinder som i dag finns för att göra det här möjligt! Vi pekar inte ut vilka bolag eller banker som ska göra det, utan vi säger – som jag sa tidigare när det gällde vaccinproduktionen – att vi ska möjliggöra och verkliggöra. Vi ska se till att våra medborgare känner av den nordiska nyttan i sin vardag. Jag hoppas därför att ni tar till er vårt förslag. Vi kommer att stödja Mittengruppens förslag lite senare i dag, men vi tar ett steg till. Vi vill se verkstad och verklighet av detta.