The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

EU:s mobilitetsprogram

Arbetsförmedlingens förordning (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program försvårar för de ungdomar som står långt från arbetsmarknaden att göra arbetspraktik och delta i utbildning inom EU- och EES-länder.

Information

Serial number
15-006
Affected countries
Iceland
Sweden
Category
Arbetsmarknad
Which country can solve the issue?
Norden
Status
Solved
Priority of the Freedom of Movement Council
No

Förordningen är således inte överensstämmande med EU-program som Erasmus+ Ung och Aktiv som erbjuder unga möjligheter till praktik (volontärt arbete) och utbildning inom EU. Arbetsförmedlingen, ESF-rådet och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har lyft fram att det finns behov av en förändring av förordningen.

Nordiska länder har problem att använda EU:s mobilitetsprogram för icke-formellt lärande som programmet är tänkt att nyttjas till: Ett program som främjar ungas återinträde i utbildning och inträde på arbetsmarknaden.

Det är unga som står längst från arbetsmarknaden och som hamnat utanför systemet, s.k. dropouts, som drabbas när regelverk inte överensstämmer med tilltänkta åtgärder.

Både Island och Sverige har identifierat problemet (i SE redovisas det i prop.), medan det är oklart om problemet existerar i Norge och Finland.

Who is affected?

Unga människor i de nordiska länderna.

Proposed solution

Hindret kan lösas av Arbetsmarknadsdepartementet.

Contact information