Spela video

Svanen hjälper dig välja hållbart

Håll utkik efter den nordiska Svanen om du vill välja rätt och hållbart. Svanen är en miljömärkning som ställer stenhårda krav på företagen och som du verkligen kan lita på.

Svanen Per Andersson
Möt Per

Möt: Per Andersson

Bor: Göteborg

Jobb: Jeansdesigner

Gillar med nordiskt samarbete: Svanenmärkningen och att det ställs hårda krav för att få märket.

I dag är tiotusentals varor och tjänster i Norden märkta med Svanen. Så för dig som konsument finns det ett rätt stort sortiment att välja bland.
Det finns till exempel Svanenmärkta hus, aktiefonder, ja till och med sexhjälpmedel.
Och när du väljer Svanen kan du vara säker på att du gör ett grönt val. Det är nämligen riktigt svårt för ett företag att få använda Svanen och de granskas noggrant innan de får tummen upp.
För att en vara eller tjänst ska få Svanenmärket måste själva produkten självklart vara skonsam för miljön. Men det räcker inte. Varans hela livscykel bedöms – från råvara till avfall.
Svanen som miljömärkning föddes 1989 och har hela tiden vuxit.

"För slutkonsumenten blir det ett enklare val, just för att det inte är någonting nytt. Alla nordbor känner till Svanen så det blir en trygghet för dem att göra ett miljöval."
Per Andersson, Jeansdesigner

Fakta:

  • Svanen har funnits sedan 1989. Då beslutade Nordiska Ministerrådet att införa Svanen som en officiell och gemensam miljömärkning för Norden.
  • Svanen är ett Typ 1 miljömärke. Dit hör världens mest trovärdiga och tuffa miljömärken.
  • Svanenmärkningen gäller oftast i tre år, därefter höjs kraven successivt och företagen måste ansöka om märket på nytt. Om produkten inte uppfyller kraven dras licensen in.

Nyfiken på att läsa mer om Svanen? Här hittar du information:

www.svanen.se/

Läs fler berättelser