The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

”Arbetsmiljö handlar mer om organisation än om hygge”

29.11.17 | News
Anniken Hauglie
Photographer
Håkon Jacobsen
Nysatsningar på arbetsmiljön i Norden kan vara nyckeln till fortsatt hög konkurrenskraft. Sjukfrånvaron är oroväckande stor i flera nordiska länder, särskilt bland kvinnor. Samtidigt står arbetslivet inför stora förändringar med ökad global konkurrens och krav på att fler ska orka jobba längre. De nordiska arbetsmarknadsministrarna är angelägna om att kartlägga framsteg på området.

- Arbetsmiljö är ett undervärderat verktyg både för att öka sysselsättningen och möta framtidens arbetsliv, sa Pål Molander, chef för Statens arbeidsmiljøinstitutt i Norge inför de fem nordiska arbetsmarknadsministrarna i Oslo igår.

När Ministerrådet för Arbetsliv höll årets sista möte var både arbetslivsforskare och arbetsmarknadens parter inbjudna.  

Självständiga arbetstagare  - ett nordiskt guld

Pål Molander påminde om att Norden är en högkostnadsregion, med välutbildad, engagerad arbetskraft med stort förtroende att lösa uppgifter självständigt. Engagemanget och ansvartagandet stimulerar till hög produktivitet – och är samtidigt en riskfaktor för sjukskrivningar.

Dilemmat är att vi i framtiden behöver bli ännu mer effektiva och produktiva om välfärden ska kunna upprätthållas.

-  Vi behöver en arbetsmiljö som främjar produktiviteten. Fler ska orka jobba heltid och färre ska bli utbrända och sjuka av sitt arbete. I det sammanhanget tror jag att god arbetsmiljö handlar mer om hur man organiserar arbetet och mindre om ”hygge”, sa Anniken Hauglie, arbetsmarknadsminister i Norge och ordförande i mininisterrådet under 2017.

Otydliga krav skapar utmattning

Hon syftade på den moderna arbetsmiljöforskning som visar att brister i den organisatoriska arbetsmiljön - rollkonflikter, otydliga krav, otydlig ansvarsfördelning - gör människor sjuka.

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister i Sverige, bekräftade att brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön orsakar ohälsa hos många arbetstagare i Sverige, inte minst inom vård och omsorg där sjukskrivningstalen är höga.

- När vi undersökte varför kvinnor är mer sjuka än män blev slutsatsen att det inte handlar om kön. Det handlar i stället hur man organiserat arbetet i de branscher där kvinnor dominerar, sa Ylva Johansson.

MeToo en larmsignal

Hon tillade att MeToo-kampanjen som löper från bransch till bransch är en larmsignal om bristande arbetsmiljöarbete.

Även Danmark arbetar just nu hårt med att vända en negativ utveckling av arbetsmiljön. Sedan i somras arbetar experter och arbetsmarknadens parter tillsammans med att kartlägga problemen och försöka tänka helt nytt kring lösningarna.

- Utgångspunkten för oss är att en god arbetsmiljö gynnar produktiviteten och därmed hela landet, sa avdelningschefen Lasse Boje som ersatte ministern Troels Lund Poulsen på mötet.

Ministrarna beslöt att sätta större politiskt fokus på arbetsmiljöfrågorna i ministerådet, eftersom det är nödvändigt att hålla produktiviteten på topp i Norden om välfärdsstaterna ska bibehållas.

De enades om att fortsättningsvis utbyta erfarenheter och goda lösningar som främjar arbetsmiljön i de fem nordiska länderna.