Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Arendalsveckan 2022: Ukraina och flyktingkrisen – hur bör vi agera?

16.08.22 | Tapahtuma
alt=""
Photographer
Mostphotos
Rysslands invasion av Ukraina har utlöst en av de snabbast växande flyktingkriserna sedan andra världskriget. Hur bör vi agera för att på bästa sätt ta emot den nya flyktingvågen? Vad är lärdomen från 2015? Och vad kan vi lära oss av våra nordiska grannländer när det gäller bostadsort, språkundervisning, mottagande av ensamkommande barn samt barn i familjer?

Tietoja

Dates
16.08.2022
Time
13:00 - 14:00
Location

Nordens Telt
Arendalsuka
Norja

Type
Debattmöte

Rysslands invasion av Ukraina har utlöst en av de snabbast växande flyktingkriserna sedan andra världskriget. På många håll runt om i Norden vajar nu den ukrainska flaggan.

Privatpersoner, civilsamhället och tjänstemän förbereder sig på att ta emot flyktingar från kriget; viljan att hjälpa är stark. Regeringen har bland annat föreslagit att 10,7 miljarder norska kronor ska användas för att norska kommuner ska kunna ta emot, bosätta och följa upp flyktingar från Ukraina.

Hur bör vi agera för att på bästa sätt ta emot den nya flyktingvågen? Vad är lärdomen från 2015? Och vad kan vi lära oss av våra nordiska grannländer när det gäller bostadsort, språkundervisning, mottagande av ensamkommande barn samt barn i familjer?

Välkommen till en debatt om de nordiska lärdomarna från flyktingsituationen 2015. Ta del av hur vi kan förbättra mottagningsstrukturen genom att se vad som visat sig fungera och vad som inte fungerade i våra nordiska grannländer. Under debatten presenterar vi en ny forskningsrapport som bland annat lyfter fram politiska rekommendationer skräddarsydda till en norsk kontext.

Medverkande:

  • Vilde Hernes, forskare på NIBR/Oslo Met 
  • Nancy Herz, statssekreterare, Arbeiderpartiet 
  • Erika Löfgren, FN:s flyktingorgan UNHCR 
  • Frode Forfang, direktör, Utlendingsdirektoratet
  • Camilla Scharffscher Engeset, Specialrådgivare för barn i riskzonen, Redd Barna
  • Guttorm Aanes, kommunikationschef, NordForsk

Moderator: André H. Jamholt, Nordiska ministerrådet 

Arrangör: Nordiska ministerrådet