49. Aksel Vilhelmson Johannesen (Huvudinlägg)

Information

Speech type
Huvudinlägg
Speech number
49
Speech statuses
Waiting for transcription
Date

Hr. præsident, ærede kolleger, kære nordiske venner. For præcis 5 år siden stod jeg også her på talerstolen i denne prægtige sal. Dengang drøftede vi robusthed og påvirkningen af vores demokrati. Nu, 5 år senere, er det grundlæggende en anden verden, som vi står over for. Vi har krig i Europa og i Mellemøsten. Vi har en klimakrise, hvis konsekvenser bliver tydeligere og tydeligere. 

Men, kære nordiske venner, Norden bygger på et stærkt fundament. Vi har et stærkt fundament, fordi vi står sammen som ligesindede lande, som tror på frihed og demokrati. Vi hylder det, som binder os sammen; vi ved, at sammen står vi stærkest. De samme værdier giver vi videre til ungdommen på Færøerne. Vi fortæller vores unge om essensen af demokratiske værdier, de nordiske sprog og vigtigheden af sammenholdet i Norden.

Vi lærer også vores unge om, hvordan kursen er sat mod en grøn fremtid. Det er en kurs for Færøerne, som indebærer, at al energi på land i 2030 skal komme fra rene og vedvarende energikilder. 

Vi lærer vores unge, at Nordatlanten er meget mere end et stort blåt areal. For os er et rent havmiljø og en stærk økonomi to sider af samme sag, for vi lever af havets ressourcer.

Vi lærer vores unge, at de skal være stolte af at høre til en region, som optræder som en stærk og respekteret forkæmper for et rent miljø og en global bæredygtig udvikling. Men vi ved også, at hele Norden har en nærmest umulig opgave med grøn omstilling foran sig, hvis vi ikke står sammen. Grøn omstilling er en del af en større transformation, hvor vi skal flytte os fra storforbrug og forurenende fodaftryk til en ny måde at leve på - en renere, billigere og mere mobil livsstil.

Ved at videregive disse værdier til vores unge vil de være med til at nå Nordens vision.

Kære nordiske venner, jeg indledte med, at vores verden har ændret sig, siden jeg stod her foran jer sidst, men der er en ting, der ikke har ændret sig. Færøerne har stadig et brændende ønske om at kunne bidrage til det nordiske samarbejde som et selvstændigt og ligeværdigt medlem. Jeg har tidligere sagt, at færøsk medlemskab er et spørgsmål om politisk vilje og ikke om jura, for det nordiske samarbejde er en politisk vision snarere end en juridisk forpligtelse. For hvis vi skal nå Nordens vision om at være verdens mest integrerede region, er vores første forudsætning, at vi alle deltager jævnbyrdigt og på lige fod, og det håber jeg i fremtiden at få mulighed for at fortælle vores unge på Færøerne at vi gør. Tak.