Kulturministre åbner Nordic Matters i London

13.01.17 | Nyhed
Nordiske kulturministre mødtes med deres britiske kollega i anledning af åbningen af "Nordic Matters".
Photographer
Johnny Green
Southbank Centre sætter fokus på Norden i hele 2017 med den største nordiske kunst- og kulturfestival i Storbritannien nogensinde. Alle de nordiske kulturministre deltager i den officielle åbning af Nordic Matters, og mødtes også med deres britiske kollega Matt Hancock.

-Vi håber, at Storbritannien og Norden kan lære hinanden endnu bedre at kende i 2017. Vi lever i en tid, hvor viden om og respekt for hinanden er afgørende for at kunne opretholde en stabil verdensorden. Vi tror, at kunst og kultur spiller en stadig vigtigere rolle for at det skal kunne lykkes. Vi håber også, at publikum på Southbank Centre vil få mere end én positiv overraskelse i løbet af året og få ny indsigt i, hvad ’nordisk’ i virkeligheden betyder”, sagde den norske kulturminister Linda Hofstad Helleland på vegne af sine nordiske kollegaer.

Åbningsweekend

Det officielle åbningsarrangement er startskuddet til åbningsweekenden på Nordic Matters, hvor en lang række nordiske kunstnere giver briterne smagsprøver på hvad de kan forvente sig resten af året. Den samiske kunstner Outi Pieski har  omdannet foyeren i Royal Festival Hall med hendes installation "Falling Shawls". Ministrene og de øvrige gæster skal høre den svenske jazzvokalist Emilia Martensson i duet med den danske jazzbassist Jasper Høiby; den islandske forfatter Sjón og tidligere vinder af Nordisk Råds litteraturpris; finske Anu Partanen, der har skrevet “The Nordic Theory of Everything”; den norske musiker og aktivist Pål Moddi Knutsen og flere andre.

Nordic Matters

Nordic Matters er primært finansieret af Southbank Centre i London, der er en af Englands største kulturinstitutioner med over 26 mio. gæster sidste år. Nordisk Ministerråd har støttet festivalen med 5 millioner kroner, og de respektive nordiske statslige kunstfonde samt Nordisk Kulturfond har ligeledes bidraget. Desuden har et antal nordiske partnere og sponsorer støttet med midler til programmet.

Programmet for Nordic Matters er kurateret af Southbank Center. Nordisk Ministerråd, de nordiske ambassader i London og de nationale kulturinstitutioner i de respektive nordiske lande, Grønland, Åland og Færøerne har assisteret Southbank Centre gennem processen.