Nordisk Ministerråds kontor i Skt. Petersburg betragtes som udenlandsk agent

22.01.15 | News
Nordisk Ministerråds formandskabsland Danmark har i dag udsendt en pressemeddelelse, hvor Minister for Nordisk Samarbejde Carsten Hansen og Udenrigsminister Martin Lidegaard kommenterer meddelelsen om, at Nordisk Ministerråds kontor i Skt. Petersborg inkluderes på listen over NGOer, der betragtes som udenlandske agenter i Rusland - en beslutning taget i forgårs af det russiske justitsministerium.

Nedenfor følger Udenrigsministeriets pressemeddelelse:

Danmark støtter Nordisk Ministerråds virke i Rusland

Nordisk Ministerråds kontor i Skt. Petersborg skal ifølge russisk myndighed registreres som ”udenlandsk agent”. Danmark opfordrer som formandskab for Nordisk Ministerråd Rusland til at finde en hurtig løsning på problemet.  

Nordisk minister Carsten Hansen understreger: ”Nordisk Ministerråd har gennem 20 år haft et gensidigt og godt samarbejde med myndigheder og organisationer i Nordvestrusland. Vi håber, at det kan fortsætte. Men det er ikke acceptabelt, at myndighederne kalder kontoret ”udenlandsk agent”.” Han fortsætter: ”Vi insisterer på en hurtig afklaring af kontorets status.”

Også udenrigsminister Martin Lidegaard støtter en hurtig afklaring af sagen: ”Det er vigtigt med de mellemfolkelige kontakter, og derfor beklager de nordiske lande denne situation. Jeg er glad for, at Nordisk Ministerråds sekretariat i København vil indgå i en dialog med den russiske regering om, hvordan denne vanskelige situation kan løses. Det støtter vi fuldt ud.”     

 

Baggrund

Nordisk Ministerråds kontor i Skt. Petersborg har gennem det sidste halve år været genstand for kontrolbesøg fra anklagemyndigheden og undersøgelse af kontorets aktiviteter i henhold til Ruslands NGO-lovgivning. Konklusionen på anklagemyndighedens undersøgelse er, at ministerrådets kontor bedriver politisk virksomhed og derfor skal registreres som ”udenlandsk agent” i henhold til NGO-lovgivningen.

Nordisk Ministerråd har gennem 20 år haft et gensidigt og godt samarbejde med myndigheder og organisationer i Nordvestrusland. Danmark støtter som formand for Nordisk Ministerråd i 2015 Nordisk Ministerråds bestræbelser på at finde en hurtig løsning på det opståede problem. Sammen med de øvrige lande i Nordisk Ministerråd opfordrer Danmark derfor Rusland til at indgå konstruktivt i bestræbelserne på at få ændret kontorets status.

 

 

For yderligere information kontakt:
Kristina Miskowiak Beckvard, kontorchef i kontoret for Nordeuropa, tlf.: +45 2164 0018, mail: krimis@um.dk