Spela video

Ta din plats på den nordiska kulturscenen!

Oavsett om du sysslar med elektronisk musik, performance-konst eller grafitti kan du söka nordiska kulturpengar för att komma vidare. Slå dig ihop med några från grannländerna och nå ut till en större publik!

Kultursamarbejdet landing top
Möt Nuka

Möt: Nuka Alice Lund

Bor: På Grönland

Arbetar: På kulturhuset Katuaq i Nuuk

Gillar med det nordiska samarbetet: Att det förverkligar musikfestivalen Arctic Sounds i Grönland.

Eftersom de nordiska länderna är så små, har de slagit ihop sina påsar för att gemensamt kunna hjälpa fram de bästa kulturskaparna - regissörerna, filmarna och berättarna. Och det har ju gått bra. Vi har till och med en egen film- och bokgenre ­– Nordic Noir!

Om du har hört talas om författare som Sofi Oksanen, Tomas Tranströmmer, Einar Már Gudmundsson och Herbjørg Wassmo kan det bero på att de allihop fått Nordiska rådets litteraturpris. Därmed har de blivit lästa i alla de nordiska länderna - och vi har fått lära känna människor, miljöer och livsöden från våra grannländer.

När människor uppträder på Arctic Sounds ger de allt de har. Jag får gåshud bara av att tänka på det.
Nuka alice Lund, kulturhuset Katuaq i Nuuk

Fakta:

  • Det nordiska samarbetet investerar närmare 100 miljoner DKK i stöd till nordiska kulturutövare varje år.
  • Stöden går att söka ur bland annat Nordiska Kulturfonden, Konst- och kulturprogrammet, Nordisk film- och tv-fond Nordisk-Baltiska mobilitetsprogrammet och Nordiska översättningsstödet.
  • Nordiska rådets litteraturpris, film-, musik och barn-och ungdomslitteraturpris delas ut varje år
  • Det nordiska kultursamarbetet ska vara tillgängligt och inkluderande, och bidra till att utveckla förståelse mellan alla som bor i Norden.
Läs fler berättelser