The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Norden aktivt med på Pressfrihetsdagen

28.04.16 | News
Islandske aviser
Photographer
Eivind Sætre
Finland etta, Norge trea, Danmark fyra och Sverige åttonde. Så ser listan ut när världens länder inom tryckfrihet rankas. I år firar Norden 250 år av tryckfrihet och Nordiska ministerrådet är aktivt med på Pressfrihetsdagen i Helsingfors i maj.

Unescos World Press Freedom Day, Internationella pressfrihetsdagen, ordnas i år i Helsingfors den 2-4 maj. Platsen skulle knappast ha kunnat vara lämpligare. Sverige och Finland var först i världen med att få en tryckfrihetsförordning, redan 1766, och i år firas således 250 år av tryckfrihet i Norden.

Dessutom toppar Finland – och Norden – år efter år rankingen över länder som är bäst på tryckfrihet i världen, en lista som ges ut av organisationen Reportrar utan gränser. Pressfrihetsdagen är också en viktig del av programmet under Finlands år som ordförande i Nordiska ministerrådet.

Alla kulturministrar på plats

På Internationella pressfrihetsdagen i Helsingfors deltar en lång rad olika organisationer, politiker och journalister.  Också Nordiska ministerrådet deltar som arrangör i fyra evenemang, samtliga den 2 maj.

Vi är stolta och glada över att vara med på Pressfrihetsdagen. För Nordiska ministerrådet är det en självklarhet att stå upp för tryck- och yttrandefrihet.  Inom journalistik stödjer vi bland annat oberoende ryskspråkiga medier i Baltikum och journalistsamarbete mellan Norden och nordvästra Ryssland.

 

Ministerrådet är bland annat medarrangör för ett seminarium om kulturell mångfald och konstnärlig frihet i den digitala världen. På seminariet deltar Finlands förra president Tarja Halonen, kulturministrarna från alla fem nordiska länder samt Åland och Färöarna och Nordiska ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten.

- Vi är stolta och glada över att vara med på Pressfrihetsdagen. För Nordiska ministerrådet är det en självklarhet att stå upp för tryck- och yttrandefrihet.  Inom journalistik stödjer vi bland annat oberoende ryskspråkiga medier i Baltikum och journalistsamarbete mellan Norden och nordvästra Ryssland, säger Dagfinn Høybråten.

Ministerrådet är också medarrangör för ett seminarium kring medier och jämställdhet. Dessutom är ministerrådet med i ett seminarium om nordiska-baltiska perspektiv på medie- och informationskunskap via Nordicom, Nordiskt informationscenter för medie- och kommunikationsforskning, samt i ett seminarium om pressfrihet i det moderna nordiska medielandskapet via NJC, Nordiskt journalistcenter.

Utställning över tryckfrihet

Under pressfrihetskonferensens alla dagar visas också Nordiska ministerrådets utställning ”Tryckfrihet i 250 år”, som bland annat belyser tryckfrihetens historia och Nordens starka position inom tryckfrihet.

Över 1100 personer från drygt 100 länder deltar i den Internationella pressfrihetsdagen. Talare är bland andra Finlands statsminister Juha Sipilä och Unescos generaldirektör Irina Bokova. FN-organet Unesco är huvudarrangör för evenemanget.

Unescos Internationella pressfrihetsdag har firats den 3 maj sedan 1994. Huvudkonferensen ordnas nu för första gången i Norden.