The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Nya presidenten i Nordiska rådet vill rasera gränshinder

03.11.16 | News
Britt Lundberg och Juho Eerola
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Att rasera gränshinder. Det är den viktigaste frågan under det kommande året för Britt Lundberg, nyvald president för Nordiska rådet.

Britt Lundberg från Åland valdes till president vid Nordiska rådets session i Köpenhamn på torsdagen. Valet var enhälligt och det var en glad ny president som steg ur plenisalen efter att sessionen var över.

- Det är ju helt fantastiskt förstås, att bli vald och få ett sådant förtroende, sade Britt Lundberg.

Vad blir de viktigaste frågorna för dig under ditt år som president?

- Min första prioritet blir att jobba med att försöka få bort gränshinder. Det är jätteviktigt att vi kan röra oss fritt i Norden.

Jag väljer ju att se möjligheter i stället för problem så jag tror det finns massor av möjligheter framför oss. Det svåra är att prioritera och hinna med allt, och finna resurser till allt det man vill göra.

Ser möjligheter - inte problem

Britt Lundberg lyfter fram det faktum att Norden tillsammans har 26 miljoner invånare och är världens tolfte starkaste ekonomi. Då är det av yttersta vikt med fri rörlighet när det gäller företagsamhet, jobb, studier och pensioner.

Vilka blir de svåraste utmaningarna?

- Jag väljer ju att se möjligheter i stället för problem så jag tror det finns massor av möjligheter framför oss. Det svåra är att prioritera och hinna med allt, och finna resurser till allt det man vill göra.

Finns mervärde att hämta

Vad skulle du vilja ändra på i det nordiska samarbetet om du hade fria händer?

- Jag skulle kanske ännu mer använda Norden gemensamt, dra nytta av kraften i att vi är så stora tillsammans och att vi faktiskt skulle kunna utgöra ett gott exempel för resten av världen, och även få ett mervärde för alla länder och självstyrda regioner genom att använda Norden samlat.

Britt Lundberg är född 1963 och är ordförande i Mittengruppen i Nordiska rådet. På Åland representerar hon Centern i Ålands lagting. Hon är utbildad lärare. Hon tar över presidentposten vid årsskiftet samtidigt som Finland blir ordförande i Nordiska rådet. Britt Lundberg är vald för ett år och efterträder Henrik Dam Kristensen från Danmark.

Till vice president valdes finländaren Juho Eerola från Nordisk frihet.

Under sitt ordförandeskap 2017 prioriterar Finland tre områden: Det bildade Norden, Den rena energins Norden och Det nätverkande Norden. I videon nedan kommenterar Britt Lundberg Finlands prioriteringar.