Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Ruotsi.

Kraftsamling för kvinnors sexuella rättigheter

15.03.18 | Uutinen
Natalia Kanem, ED of UNFPA & Phumzile Mlambo-Ngcuka, ED of UN Women
Valokuvaaja
Pontus Höök
Det pågående FN-kvinnotoppmötet i New York är ett viktigt tillfälle för Norden och en stor grupp likasinnade länder att stå upp för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter globalt. Inför förhandlingarna samlade Nordiska ministerrådet några av världens viktigaste aktörer på området.

Under söndagskvällen i New York samlade Sverige, ordförande i Nordiska ministerrådet, några av världens viktigaste aktörer inom politikområdet SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Mottagningen ägde rum på det svenska residenset i New York och var en kraftsamling inför förhandlingarna på det årliga FN-mötet CSW, Commission on the status of Women. 

UN Women betonade Nordens roll

Både Phumzile Mlabo-Ngcuka, chef för UN-Women, och Natalia Kanem, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA, betonade Nordens viktiga roll för att stärka SRHR globalt.

- Norden skiljer ut sig i världen genom sin solidaritet med världens mest utsatta kvinnor och flickor. Genom Nordens ekonomiska och politiska stöd får fler av dessa kvinnor tillgång till preventivmedel och livsviktig mödravård. Det betyder också något för dem att  stödet kommer från en region som arbetar hårt med jämställdhet i sina egna länder, sa Natalia Kanem.

Utvecklingen går åt fel håll

Idag möter jämställdhet och SRHR motstånd, och på många håll i världen går utvecklingen bakåt. Därför är det globala samarbetet av högsta prioritet. Det var utgångspunkten för de likasinnade länderas kraftsamling inför CSW-förhandlingarna.

I Norden var kampen för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter helt grundläggande i byggandet av jämställda välfärdsstater, poängterade Katja Iversen, chef för Women Deliver

- De nordiska välfärdsstaterna grundar sig i erkännandet av kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Vi hade aldrig haft ett så högt deltagande av kvinnor på arbetsmarknaden, utan tillgången till preventivmedel och kvinnors rätt att själva kontrollera sin reproduktion, sa Katja Iversen.  

  • Hör Natalia Kanem om Nordens viktiga roll i SRHR-arbetet globalt
  • Hör Katja Iversen om varför SRHR är grunden för ett jämställt arbetsliv
Ota yhteyttä