Jørn Dohrmann (Hovedindlæg)

Informasjon

Speech type
Hovedinnlegg
Speech number
100
External speaker
Jørn Dohrmann
Speaker role
Europa Parlamentet
Date

Tak. Jeg vil gerne starte med at takke for i aftes, en hyggelig lille fest. Og jeg vil gerne takke Nordisk Råd for at invitere Europa-Parlamentet til at deltage i det her møde.

Norden er fortsat af stor interesse for EU og er i stigende grad en meget dynamisk del af Europa med stærke institutionelle forbindelser til EU – i kraft af de nordiske landes enten EU- eller EØS-medlemskab.

Den seneste revision af handlingsplanen for EU-strategien for Østersøområdet samt den løbende EU-tænkning mod den videre udvikling af en engageret og sammenhængende politik i Arktis er et udtryk for EU’s kontinuerlige og øgede interesse for Norden.

Jeg har også noteret mig, at de forhold, der behandles af Nordisk Råd, ofte har en EU-dimension. Ligeledes har mange af de spørgsmål, der behandles i EU en nordisk eller en bredere regional dimension. Jeg glæder mig over Nordisk Råds intentioner om at intensivere samarbejdet med EU’s institutioner og med Europa-Parlamentet i særdeleshed.

Jeg tror stærkt på en mere regelmæssig dialog imellem Nordisk Råd og Europa-Parlamentet, fremfor alt med den parlamentariske delegation, jeg har æren af at lede. Det vil være til gensidig fordel for os alle. Endvidere bør udvalg til udvalg-kontakten også spille en central rolle i vores fremtidige samarbejde.

Jeg ser, at det faktisk vil være rettidig omhu med en styrket dialog, og jeg ser masser af paralleller mellem de nordiske ambitioner og den aktuelle EU-dagsorden på områder som f.eks. energi, transport og klimaændringer og i det arktiske spørgsmål, men også når det kommer til emner som f.eks. indvandring og grænsesikkerhed.

Vi har også den komplekse udenrigs- og sikkerhedspolitiske dagsorden, som er et centralt emne i dette års nordiske drøftelser. Det kræver et intenst samarbejde og koordinering mellem EU og Nordisk Råd. Det aktuelle udenrigs- og sikkerhedspolitiske landskab har til tider vist sine skrøbeligheder. Jeg kan som eksempel nævne temasammenhængen i Nordisk Råd, der oprindelig skulle have fundet sted i Bruxelles i marts i år, men som måtte aflyses af sikkerhedsmæssige årsager i Belgien og Europa-Parlamentet, hvilket var dybt beklageligt.

På den baggrund vil jeg endnu en gang gerne understrege, at vi er nødt til at sikre samspil og synergier imellem det nordiske samarbejde og EU- og EØS-initiativer om emner af fælles interesse.

Men lad mig også nævne den seneste revision af handlingsplanen for EU-strategien på især Østersøområdet, som vi også lægger særlig vægt på. Den rolle, de regionale organisationer har, er, som vi ser det, vigtig. Det giver mulighed for at styrke koordineringen med relevante institutioner fra Nordisk Råd og en fælles prioritering. Det skal, som vi ser det, udvikles til konkrete handlinger. I den forbindelse er det også vigtigt at afsætte den nødvendige politiske vilje til at gennemføre konkrete tiltag, for at vores forehavender kan lykkes på bedst mulig måde.

Jeg deltager gerne i den videre drøftelse om et bedre samarbejde og hører gerne jeres erfaringer, så vi kan få et godt samarbejde. Så tak for samarbejdet indtil nu, og tak for ordet.