Anna Abrahamsson (Hovedindlæg)

Informasjon

Speech type
Hovedinnlegg
Speech number
106
Speaker role
Præsident for Ungdommens Nordiske Råd
Date

Kära nordiska vänner, rakkaat pohjoismaiset ystävät, kjære nordiske venner! Innan Nordiska rådets session körde igång den här veckan höll Ungdomens nordiska råd sin egen session här på Island. Vi hade äran och glädjen att få besök av Nordiska rådets ordförande också på vår session, och jag är glad och ärad att i egenskap av nyvald president för UNR få stå här och tala för er i dag.

Ungdomens nordiska råd är den plattform där Nordens ungdomspolitiker över landsgränser, över partigränser och över språkgränser möts för att utväxla idéer och initiativ för den nordiska framtidsvisionen. Vi behandlar idéer som väckts bland unga nordbor i den vardag de upplever i dag. UNR, Ungdomens nordiska råd, har under sin session behandlat en mängd olika frågor, allt från miljö och hållbarhet till gemensam kultur och till olika typer av gränshinder. Men det som kanske dominerar den politiska diskussionen har i år varit ett annat tema.

I och med en mer globaliserad värld står det nordiska samarbetet inför helt nya utmaningar. Vår omvärld förändras kraftigt runt oss. Allt flera av frågorna i världen kräver gemensamma lösningar. En aspekt är flyktingfrågan som det också förts mycket diskussion om här under er session den här veckan. Det här är en pannordisk fråga som inte undgår någon av oss. Ingen av de nordiska länderna kan välja om de ska hantera den eller inte. Det är inte heller något av de nordiska länderna som är en orsak till att vi är i den situation vi är i dag. Vi står där vi står tillsammans vare sig vi vill det eller inte, men det vi kan välja är om vi vill hjälpas åt och samarbeta för att tillsammans hitta de bästa lösningarna.

I Norden så har vi en tradition av att högakta de mänskliga rättigheterna, av att högakta fred och Ungdomens nordiska råd ser att vi ska fortsätta att leva upp till de här idealen och fylla våra ord av konkret handling. Vi tror att vi behöver det nordiska samarbetet också här. Vi behöver hjälpas åt och samkoordinera även i flyktingfrågor. Vi behöver mer samarbete och ledarskap av de nordiska länderna för att ta emot dem som flyr undan kriget i Syrien och för att hjälpa i närområdena. Och vi behöver dra vårt strå i stacken för att se till att ingen ska behöva dö bland Medelhavets vågor på väg undan krig.

Ungdomens nordiska råds diskussion den här helgen har handlat om nordiskt samarbete just i de här frågorna som sträcker sig betydligt längre än bara till Nordens gränser. Flyktingfrågan är en och kanske den mest dagsaktuella aspekten. Men det gäller också miljö och hållbarhet, det gäller säkerhetspolitik, det gäller Ryssland, det gäller nordiskt samarbete i de internationella organisationerna. Det här ger en klar signal, ser jag. De unga vill se en ökad nordisk dialog i de globala frågorna.

Vi har mer nytta av att försöka hitta de linjer som enar oss än de som skiljer oss åt också i de här frågorna. Gott samarbete förs där som det ger mening och där som det skapar mervärde, men de är inte ristade i sten. De lever som sin tid spegel och de skapar nya möjligheter. Det är sant att de nordiska länderna står inför många utmaningar, men vi ska inte låta oss förblindas och glömma bort att där även finns väldigt stora möjligheter.

Dagens Norden är ett Norden i en global värld. Ungdomens nordiska råd kommer att fortsätta att jobba med de här frågorna och ha som sitt tema för 2016 valt just Norden i en globaliserad värld. Det här är ett tema, inte det enda men ett tema, som vi hoppas kunna jobba mer tillsammans med Nordiska rådet under det kommande året. Vi unga kan och vi unga vill vara en aktiv politisk aktör också i de här frågorna. Vi vill hjälpa till att lösningar till de här problemen.

Det nordiska samarbetet står inför förändringar. Vi står inför utmaningar och möjligheter, och vi behöver en nordisk framtidsvision. Vi behöver en vision som enar oss mer än driver oss i sär. Och vi utmanar er att lyssna på våra idéer och våra tankar, våga ta med oss unga som också kommer att ärva det nordiska samarbetet efter er. Vi står inför utmaningar men som det sägs, det man inte stupar på gör en starkare, och jag tror att det gäller också nordiska samarbetet.