Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Fritænkere giver 10 konkrete bud på et nyt Norden

27.01.14 | Nyhet
Manu Sareen
Fotograf
Johannes Jansson
Fælles nordisk valuta, kulturkanon og ambassader. Det var blandt forslagene, da Manu Sareen og Karen Ellemann samlede kreative folk til idémøde om, hvordan vi får mere ud af det nordiske fællesskab.

Skal de nordiske lande mødes hvert år og konkurrere på alt det, vi hver især er gode til i stedet for altid at være så gode venner? Eller skal vi knytte os endnu tættere sammen og få en fælles nordisk minister og undervisningspolitik?

Der var forskellige syn på retningen for det nordiske samarbejde, da 21 krøllede hjerner var samlet på Christiansborg lørdag den 25. januar for at udvikle idéer til fremtidens Norden. Minister for nordisk samarbejde, Manu Sareen og medlem af Nordisk Råd og formand for Foreningen Norden, Karen Ellemann, havde inviteret en god blanding af forskere, erhvervsfolk, forfattere, filmfolk og andre kulturpersonligheder (se deltagerliste nederst). De gav adskillige fantasifulde bud på konkrete projekter, der kan gøre det nordiske mere nyttigt og relevant for danskerne.

Deltagerne udvalgte selv følgende idéer som de bedste:

  • Obligatorisk for studerende at tage et semester i et andet nordisk land
  • Nordisk kulturkanon
  • Nordisk uddannelsesinstitution for it - til for eksempel udvikling af computerspil med henblik på eksport
  • Nordiske lege / camp - en festival eller turnering om alt andet end sport  
  • Fælles nordisk institut for benchmarking – undgå opfindelse af den dybe tallerken flere steder
  • Færre grænsehindringer og flere fælles standarder - alt fra ens stikkontakter og fælles regler inden for arbejdsmarked til at lette overførelse af penge fra land til land.
  • Fælles nordiske ambassader – ét sted at kontakte
  • Lovgivende beføjelser til Nordisk Råd - så man for eksempel kan indføre fælles uddannelsespolitik
  • Nordisk rumprogram
  • Fælles tv-station, nordisk Netflix eller udlandskorrespondenter, der kan rapportere til flere nordiske lande på en gang for at få en fælles nordisk offentlighed.

Ministeren er begejstret for de skæve input.

”Der er kommet nogle idéer frem, som jeg med sikkerhed kan sige, at vi ikke selv havde fundet på. Og det var jo hele formålet med det her lille idémaraton. Det er super inspirerende med nye øjne på det nordiske samarbejde. Nu tager vi alle indtrykkene med os og håber, vi kan få noget af det til at gro til konkret politik frem mod det danske formandsskab”, siger Manu Sareen.

Danmark leder samarbejdet i Nordisk Ministerråd fra den 1. januar 2015.

Karen Ellemann bed særligt mærke i, hvor bred enighed der var blandt deltagerne om, at det nordiske værdifællesskab er værd at værne om. Men at det kræver en aktiv indsats.

”Og så er jeg rigtig glad for, at mange af de konkrete idéer rent faktisk er realistiske at gå videre med. Noget af det kan sagtens blive til virkelighed en dag”, siger hun.

Deltagerne talte til sidst om at udvide konceptet til at mødes med fritænkere fra de andre nordiske lande og lave en idélejr umiddelbart op til et møde i Nordisk Ministerråd. Det ville give mulighed for at udvikle nogle få gennemarbejdede forslag og fremlægge for politikerne.

Deltagerliste – Nordiske Fritænkere

Annette Heick
Bernt Natvig

”Bubber” (Niels Christian Meyer)
Christiane Vejlø
Espen Stedje
Jan Sonnergaard
Jens Wittrup Willumsen
Kim Rahbek Hansen
Lars Hovbakke Sørensen

Lars Lundov

Lene Andersen
Mads Kæmsgaard Eberholst
Maren Uthaug
Mikkel Faurholdt
Nikolaj Cederholm
Nille Juul-Sørensen
Poul Nesgaard
Signe Wenneberg
Stig Jørgensen
Søren Fauli
Trevor Davies

Kontakt