269. Lars Mejern Larsson (Hovedinnlegg)

Informasjon

Type
Hovedinnlegg
Tale nummer
269
Status
Waiting for transcription
Dato

President! Det är positivt att friluftslivet ökar i popularitet i Norden och att fler söker sig ut i naturen för upplevelser, aktiviteter och ökad livskvalitet. Det är bra på många sätt och vis, men att fler människor ger sig ut ställer samtidigt krav på att naturen skyddas och att infrastrukturen ses över. Till exempel finns det ett ökat behov av att ta hand om olika former av avfall, av att vandringsleder är framkomliga och av att naturen inte tar skada. Det är viktigt att ha en organisation för det här.

För att värna friluftslivet och få fler att utöva aktiviteter utomhus samt värna naturen bör en nordisk strategi för friluftsliv tas fram, menar ett enigt utskott. I betänkandet, som vi hoppas få uppbackning för, listar vi en rad områden som en strategi bör ta sikte på. Det handlar bland annat om behovet av forskning om vilka barriärer som finns för människor som inte utövar friluftsliv och hur man kan få fler unga att söka sig ut i naturen. Det handlar om strategier för hur man kan undvika att naturen tar skada och för ökad naturturism. Det handlar även om förmedlingsinsatser för att få människor att vara naturturister på ett klimatsmart sätt.

En strategi för nordiskt friluftsliv bör även adressera de utmaningar som är förenade med ett ökat friluftsliv i Sápmi. Det är avgörande att samer involveras i arbetet med att skapa ett hållbart friluftsliv för att begränsa skador på renbetesmarker och för att bevara och utveckla den samiska kulturen. Urfolks rättigheter och skyddet av naturen hänger intimt samman i arbetet med att motverka klimatkrisen och skapa ett samhälle där rättigheter respekteras utan diskriminering.

En strategi bör också ta upp frågor om hur ett aktivt friluftsliv kan bidra till ökad integration, hur det kan bidra till undervisning om ett hållbart samhälle och hur det skapar utveckling och innovationsmöjligheter för ett lokalt näringsliv. Liksom flera andra förslag som utskottet för kunskap och kultur har presenterat i dag är detta en angelägenhet för fler ministerråd. Det kan stärka det tvärsektoriella samarbetet och bidra positivt till att visionen om Norden som världens mest hållbara och integrerade region uppfylls.