278. Eva Lindh (Hovedinnlegg)
Informasjon
Nordiska vänner! Psykisk ohälsa har varit ett växande samhällsproblem i alla våra länder under lång tid. Det innebär ett stort lidande för dem som drabbas, och vi har ett gemensamt ansvar för att alla barn får en bra uppväxt och möjligheter att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Det är därför viktigt att tidigt upptäcka psykisk ohälsa och att snabbt sätta in insatser innan det förvärras.
Under pandemin försämrades den psykiska ohälsan ytterligare, särskilt bland barn och unga som redan tidigare befann sig i en utsatt situation. Skillnaderna i ohälsa ökar. Vi behöver lägga kraft på att få ett mer jämlikt samhälle och på att utjämna hälsoklyftorna i samhället.
Det finns stora skillnader mellan hur tjejer och unga kvinnor mår jämfört med killar och unga män. Tjejer och unga kvinnor uppger oftare att de har psykiska besvär såsom ängslan, oro och ångest, och de löper större risk att drabbas av depression. Även stressrelaterade besvär är vanligare hos tjejer och unga kvinnor. Pojkar och unga män har dock större svårigheter i skolan, och fler pojkar och män tar sitt liv.
Orsakerna är många. Vi behöver veta mer. Vi behöver hitta rätt insatser för alla barn och unga så att de får stöd i tid.
Därför är vi väldigt glada över att vi i välfärdsutskottet är eniga om de första tre punkterna. Det handlar om kunskapsinhämtande och om att vi går fram gemensamt. Majoriteten i välfärdsutskottet står dessutom bakom att se om det finns möjligheter till en utrednings- och behandlingsgaranti för unga med psykisk ohälsa.