300. Mariane Paviasen (Hovedinnlegg)

Informasjon

Speech type
Hovedinnlegg
Speech number
300
Speech statuses
Waiting for transcription
Date

Tak. Det foreslås af Nordisk Grønt Venstre og støttes af Udvalget for et Holdbart Norden, at ministerrådet arbejder aktivt på at godkende den juridisk bindende FN-aftale, der vedrører transnationale selskabers ansvar for menneskerettigheder - en bindende traktat. Transnationale selskaber dominerer verdensøkonomien og har kontrollen med Jordens ressourcer. Det er et problem, fordi det giver selskaber og virksomheder alt for stor magt til at bestemme retningen for udviklingen. 

For at sikre bedre beskyttelse af både miljø og menneskerettigheder i de globale værdikæder finder Udvalget for et Holdbart Norden, at der er behov for at etablere internationalt bindende lovgivning, som både har fokus på menneskerettigheder og klima og beskyttelsen af miljøet og naturressourcer, og udvalget mener, at sådan en aftale i højere grad vil kunne holde virksomheder ansvarlige og sanktionere dem for aktiviteter, der ikke lever op til internationale standarder. 

Det er yderst ubehageligt at leve med en viden om, at den by, som du lever i, nemt kan gøres ubeboelig på grund af forringede menneskerettigheder og er nødsaget til at kæmpe for, at byens eget landområde ikke bliver ødelagt af et selskab, der kommer fra den anden side af kloden. Det bliver nemt til en nærmest uendelig og ulige kamp, når man ikke har gode rettigheder som borger, hvilket jeg selv har mærket på krop og sjæl. Det, vi har erfaret i Grønland, er noget, som jeg ikke ønsker at andre skal erfare. I sidste ende er det altid den lokale borger, der kommer til at betale for den skade, der kommer, hvis et selskab kommer til byen, og betalingen kan nemt blive, at vedvarende udviklingspotentialer stoppes og drømmen om fremtiden bliver sat på pause, fordi man bliver nødt til at kæmpe en ulige kamp for lokalbefolkningen.

Norden er demokratiske lande, og det er vi stolte af, men der er stadig noget, som vi er nødt til at gøre bedre. Grønland, Færøerne og Island har gode eksempler på, at dette forslag er nødvendigt. Målet er, at vi sammen kan sikre en bedre beskyttelse af fælles naturressourcer og menneskerettigheder. Skaden er sket, og det må ikke ske igen. Det skal vi som Nordens politikere sammen lave om på. Vi har chancen for at gøre en forskel. Lad lokalsamfund rundtomkring i Norden få ret til at sige nej til projekter, der er skadelige for miljøet og naturen og ikke mindst for befolkningen. Hermed anbefaler udvalget de nordiske regeringer til aktivt at arbejde for en godkendelse af den juridisk bindende FN-aftale om transnationale selskabers ansvar for menneskerettigheder. Tak for ordet.