Høringsutkast: Nordisk samarbeidsprogram for næringssektoren 2025–2030

20.03.24 | Consultation
Samarbeidsprogram for næringssektoren 2025 - 2030 beskriver sektorens politiske prioriteringer og målsetninger.

Næringslivets grønne omstilling krever at nordiske virksomheter har kapasitet og evne til å fornye seg og konkurrere på en global marked preget av en uforutsigbar økonomisk og geopolitisk situasjon. Samtidig skjer det store endringer ift. demografi og samfunn. Heri ligger hovedutfordringene som danner grunnlaget for næringssektorens samarbeidsprogram;  

Leve opp til landenes mål om den grønne omstilling 
Meningsfull innsats mot klimaendringer krever nye tilnærminger til innovasjon som kan fasilitere den hurtige teknologiske utviklingen. Norden kan, gjennom et styrket samarbeid på innovative, grønne løsninger og økt integrasjon på tvers av regionen, sikre konkurranseevnen og vedlikeholde livsvilkårene i regionen. 

Global konkurranse og hurtig teknologisk utvikling knyttet til grønn og digital omstilling 
Den transformative effekt som digitalisering allerede har hatt på økonomi og næringsliv i Norden vil fortsatt kreve stor omstillingsevne fra næringslivet som må arbeide målrettet med bruk og utvikling av digitale løsninger. 

Uforutsigelig og foranderlig økonomisk og geopolitisk situasjon 
Den nye geopolitiske virkelighet byr på særlige utfordringer for de nordiske landene, som er avhengige av åpen internasjonal handel og investeringer. Sammen kan Norden unytte felles styrkeposisjoner og adressere sårbarheter for nordiske industrier.  

Transformative demografiske og samfunnsmessige endringer 
Transformative demografiske og samfunnsmessige endringer setter nordiske velferds- og helsesystemer under stadig større press. Samtidig finnes det i Norden store potensial for innovasjon innenfor helse og velferd.  

Se høringsutkast