The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Ny president i Nordiska rådet

26.06.19 | News
Nordiska rådet bytte undantagsvis president mitt under pågående presidentskapsperiod. På sitt möte den 26 juni valde Nordiska rådets presidium Sveriges Hans Wallmark till president. Wallmark efterträder Jessica Polfjärd på posten. Polfjärd valdes in i EU-parlamentet och har därför avsagt sig sin roll som riksdagsledamot i Sveriges riksdag och president i Nordiska rådet.

Demokrati är ett huvudtema i det svenska programmet för presidentskapsåret, och det är också en särskilt viktig fråga för Hans Wallmark.

-Vi måste kämpa för demokratin varje dag – den kan aldrig vara självklar, inte heller hos oss, utbrister han med eftertryck.

-Det finns många goda demokrater i Norden, säger den nyvalde presidenten. Vi har haft systemet länge och vi inser samspelet mellan demokrati som politiska partier och respekten för minoriteter, behovet av en rättsstat och mediefrihet – allt detta är grundläggande fundament som finns i de nordiska länderna. Därför har vi också ett ansvar att sprida den tanken både här hemma och i resten av världen.

Vi måste kämpa för demokratin varje dag – den kan aldrig vara självklar, inte heller hos oss

Hans Wallmark

Ökad global konkurrens påverkar politiken i Norden

Både Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet arbetar i en omgivning där den globala konkurrensen hela tiden ökar, konstaterar Hans Wallmark. Norden som 5G-ledande region, satsning på forskning, utveckling och innovation - allt detta är centralt för att vi skall kunna hävda oss internationellt.  

-Vi måste springa fortare än dom andra länderna. Vi kan inte luta oss tillbaka i fåtöljen och vila på tidigare segrar. Vi måste vinna nya segrar varje dag, tillsammans, säger Hans Wallmark.  

-Tillsammans är vi en betydande ekonomi, låt oss ta den platsen, men låt oss också inse att den inte kommer gratis, den kommer bara genom dagligt hårt arbete, konkluderar han.

Contact information