68. Annika Lyytikäinen (Presentation)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
68
Speaker role
UNR
Date

Tack fru president! Ärade ministrar, kära nordiska vänner! Jag heter Annika Lyytikäinen och är vicepresident för Ungdomens Nordiska Råd.

Vårt mål är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030. Vi i Ungdomens Nordiska Råd har bland annat efterfrågat gemensamma nordiska patientdatasystem, personnummer och ansökningsportaler till högre utbildning för att integrera även vårt informationssamhälle bättre och bättre. Till vår glädje fortskrider flera av dessa projekt i Norden i dag. För någon vecka sedan kraschade flera sociala medieplattformer oväntat. Att leva en kväll utan Facebook är ett riktigt I-landsproblem, men det väckte en viktig debatt om vår cybersäkerhet. Vad skulle hända om betydligt känsligare plattformer, till exempel patientdatasystem skulle angripas av en cyberattack? Är vi beredda?

UNR har länge efterfrågat en gemensam nordisk beredskap mot cyberangrepp. Det glädjer mig att höra att arbetet för den gemensamma totalberedskapen går framåt, men vi önskar att mer sker snabbare. Ett gemensamt, integrerat informationssamhälle förutsätter att vi sida vid sida står beredda för de hot som kan riktas mot det. Vi bör ta det säkra före det osäkra. Tack.