Detta innehåll är inte tillgängligt på ditt valda språk, vi visar det på Danish.

Nordens unge er med under FN's klimaforhandlinger

26.11.19 | Nyhet
Klima og unge
Fotograf
Melany Rochester / Unsplash
Fem klimaengagerede unge har under FN's klimaforhandlinger (COP25) en særlig rolle. Sammen med klimaministre skal de stille skarpt på forventningerne til COP25, og de skal følge Norden tæt og rapportere om, hvad der bringes til bordet i Madrid og under de nordiske klimauger i Stockholm – Nordic Climate Action Weeks.

- Vi skal samarbejde med de unge i forhold til klimaudfordringen og løsningerne. De har selv masser af ideer, og vi skål både lytte til og involvere dem, siger Mary Gestrin, kommunikationschef i Nordisk Ministerråd / Nordisk Råd. Derfor åbner det nordiske samarbejde dørene for ungdommen FN's klimaforhandlinger og til Nordens klimauger i Stockholm. Klimaugerne i Stockholm er en virtuel bagdør til COP25 med bl.a. daglige briefinger fra de nordiske ungdomsdelegater, ministre og nordiske hovedforhandlere. Herudover byder de på arrangementer og workshops om alt fra klimasmart mad til klimafinansiering.

 

Krav og forventninger til ministrene

Isabella Lövin, Sveriges miljø- og klimaminister, Krista Mikkonen, Finlands miljø- og klimaminister og Sigurður Ingi Jóhannsson, Islands nordiske samarbejdsminister skal i Stochholm den 2. december mødes med fem klimaengagerede unge; Amanda Borneke fra Sverige, Karolina Lång fra Finland, Jóna Þórey Pétursdóttir fra Island, Jonas Færgeman fra Danmark og Alex Sigal fra Norge. Sammen skal de drøfte mulighederne i årets klimaforhandlinger. Drøftelsen involverer også unge, som deltager aktivt i samtalerne digitalt fra Madrid. Udgangspunktet for debatten er de unges krav og forventninger til politikerne og til COP25.

 

Vi skal samarbejde med de unge i forhold til klimaudfordringen og løsningerne. De har selv masser af ideer, og vi vil både lytte til og involvere dem. 

 

Mary Gestrin, kommunikationschef i Nordisk Ministerråd / Nordisk Råd.

Forskellige profiler med en fælles mission

De unge kommer fra fem nordiske lande og repræsenter forskellige profiler i klimadebatten. Der er ungdomspolitikeren, aktivisten, erhvervskvinden og den studerende. Fælles for dem alle er, at de har sagt ja til at indgå i debatten med ministrene og til at rapportere fra COP25 efterfølgende som nordiske "Key Listeners".


- De har hver en 24 timers vagt, hvor de følger COP25 i Madrid og de nordiske aktiviteter i Stockholm. Herefter laver de deres Key Listener rapport i form af en video, som bliver spredt til unge i hele Norden og til COP25, forklarer seniorrådgiver Mikael Carboni Kelk. Når den første COP25-uge er gået mødes de unge igen for at gøre status. En status, der også skal nå ud og skabe engagement og involvering i klimaet blandt andre unge i Norden og resten af verden.     

De nordiske Key listeners er

  • Amanda Borneke, kvalitets- och miljöansvarig på CS Riv & Håltagning AB, Sverige
  • Jonas Færgeman, ReGeneration 2030, Danmark​​​​​​​
  • Jóna Þórey Pétursdóttir, studentrådet, Islands universitet, Island
  • Alex Sigal, Ungdommens Nordiske Råd, Norge​​​​​​​
  • Karolina Lång, Ungdommens Nordiske Råd, medvirkende i FNs konvention om biodiversitet / redaktionskommitéen, Finland
Kontakt