Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Svensk.

Gargandi snilld (Screaming Masterpiece)

"När det blev tid för min generation frågade vi oss själva vad det betyder att vara isländare och hur vi kan vara stolta över det istället för att känna oss skyldiga hela tiden", förklarade isländska sångaren och sångskrivaren Björk. "Så resultatet blev skrikande patriotism med en stor dos ungdom."

Björk som vann kategorin bästa aktris i Cannes för sin roll i danska Lars von Triers film Dancer in the Dark medverkar som sig själv i isländska Ari Alexander Ergis Magnússons dokumentär Gargandi snilld (Screaming Masterpiece).

Dokumentären handlar om musikscenen i Reykjavik 23 år efter att den presenterades av Fridrik Thór Fridriksson i Rokk í Reykjavik (Rock in Reykjavik).

"Självklart är det omöjligt att skriva en sådan här film mycket i förväg, men syftet var klart fastställt i en synopsis. Strukturen följer musiken, trappas upp från korta segment och intervjuer till stora konserter som vi inspelade noggrant med flera kameran och i nära samarbete med banden och artisterna", sade Magnússon.

Dokumentärens premiär var vid detta års internationella filmfestival i Göteborg och i den granskas den livfulla Reykjavikscenens rötter och hur den fortsätter producera nya artister som uppmärksammas runtom världen, såsom Sigur Rós, Múm, Bang Gang, Mugison, Minus och Slowblow.

"Jag skulle börja arbeta i en chokladfabrik när vi bildade vårt band", erinrar sig Múm.

Musiken är i centrum med över 30 låtar på musiklistan, men filmen söker sig även bakom scenen för att höra historier om artisterna, till exempel om NilFisk, ett tonårsrockband från Reykjaviks förorter.

Bandmedlemmarna deltog en gång i samma middag som amerikanska gruppen Foo Fighters kvällen före dess första konsert i Island, och NilFisk anlitades som uppvärmningsband för konserten.

Hur har detta pytteland egentligen lyckats med detta? "Det självklara svaret är att folket har mycket litet annat att göra än att dricka under de långa nätterna.

Andra faktorer är en stark sammanhållning, originalitet med sitt upphov i isolation från andra kulturer, det isländska landskapets skönhet och en muntlig tradition som spänner över tusen år", skrev tidningen Variety.

Regissör: Ari Alexander Ergis Magnússon

Ari Alexander Ergis Magnússon är ursprungligen artist med konstexamen från Paris. Han har ställt ut målningar, installationer och videoverk i Island, Frankrike, Storbritannien, Ryssland, Kina och Argentina.

Hans första dokumentär Kjuregej (Back to Siberia) blev färdig år 1994. Den handlade om hans moders resa för att besöka sin hemtrakt i Sibirien efter Sovjetunionens kollaps. På sistone har han allt mer koncentrerat sig på film.

Han har regisserat The Making of Falcons och The Making of Niceland om två långfilmer av isländska Fridrik Thór Fridriksson samt Possibilities, en treårsstudie av den isländska artisten Sigurdur Gudmundssons liv och verk. Som bäst håller han på att slutföra Cloud in Pants, ett filmporträtt av Fridrik Thór Fridriksson.

Producenter: Sigurjón Sighvatsson, Ari Alexander Ergis Magnússon

Sigurjón Sighvatsson har ett förflutet som rockmusiker i Island. Numera arbetar han som filmproducent och är bosatt i Los Angeles.

Sighvatsson har producerat över 30 långfilmer och TV-serier. Efter att ha tagit kandidatexamen i engelska och litteratur samt magisterexamen i film etablerade han Propaganda Films tillsammans med Steve Golin år 1986.

Företaget har blivit ett ledande produktionsbolag inom musikvideo- och reklambranschen och har vunnit 30 MTV-priser samt flera Grammys och Clios. År 1995 var han med och etablerade Lakeshore Entertainment och år 1999 blev han kontrollerande aktieägare av Palomar Pictures.

Regissör/Manusförfattare:

Ari Alexander Ergis Magnússon

Producenter:

Sigurjón Sighvatsson, Ari Alexander Ergis Magnússon, Palomar Pictures, Ergis Film Productions, Zik Zak Filmworks

Lokal distributör:

Zik Zak Filmworks.

Internationell försäljning:

Katapult Film Sales