Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Tillägg till pensionärer för att säkra minimiinkomst

Islänningar som bott och arbetat utomlands under en längre period kan få svårigheter att säkra sin minimiinkomst. Detta beror dels på skillnader i ländernas bedömning av rätten till förtidspension, men också på det isländska regelverkets bedömning av rätten till ett extra tillägg för att säkra en minimiinkomst.

Information

Serienummer
14-174
Berørte lande
Island
Kategori
Social och hälsa
Hvilket land kan løse problemet?
Norden
Status
Løst
Prioriteret af grænsehindringsrådet
Nej

En isländsk medborgare som flyttar till ett annat nordiskt land för att bo eller arbeta har rätt till förtidspension enligt bosättningslandet eller arbetslandets regler under den tidsperiod som personen är bosatt eller förvärvsaktiv i arbetslandet. Således har en islänning som vid 20-års ålder flyttat till Danmark för att arbeta, och senare vid 35-års ålder flyttar tillbaka till Island, rätt till 15 års förtidspension enligt det danska regelverket. 

Om personen som 40-åring råkar ut för en trafikolycka och mister sin arbetsförmåga kan hon/han ansöka om förtidspension. I så fall ska personen söka om förtidspension enligt det isländska regelverket för tiden som bosatt eller förvärvsaktiv i Island, och enligt det danska regelverket för tiden som bosatt eller förvärvsaktiv i Danmark. Eftersom personen arbetat en stor del av sitt liv (15 år) i Danmark innebär det att hennes/hans rätt till förtidspension till största del ska bedömas enligt det danska regelverket.

Problemen är att kraven för förtidspension är olika. De skador som personen ådragit sig i samband med trafikolyckan uppfyller inte nödvändigtvis de danska kraven för förtidspension (jmf. frågeställningen i gränshinder nr. 14-038). Det kan därför uppstå en situation där personen har rätt till förtidspension enligt det isländska regelverket men inte enligt det danska regelverket. Eftersom försäkringsperioden i Island är väldigt kort kan detta resultera i att förtidspensionen blir mycket låg. 

Enligt det isländska regelverket kan personen få förtidspension på basis av sin försäkringsperiod i Island. För att säkra en viss minimiinkomst kan personen även få tillägg enligt socialbidragslagen men beräkningsunderlaget för detta tillägg utgörs dock endast av hans/hennes tid som bosatt i Island. Tillägget blir alltså lägre för personer som varit bosatt eller arbetat längre perioder utomlands jämfört med personer som endast varit bosatta i Island. Konsekvensen är att en person som använt sig av sin rätt till fri rörlighet riskerar att få en betydligt lägre minimiinkomst. 

Island har nu ändrat sin praxis. Det separata tillägget enligt socialbidragslagen beräknas inte längre efter försäkringstiden i Island.

Hvem påvirkes af problemet/hvem er berørt

Personer bosatta på Island som mottar förtidspension, och som vistats en längre period i ett annat nordiskt land, men inte får någon förtidspension från det sistnämnda landet.

Løsningsforslag

Möjligheten att få ett isländskt tillägg görs oberoende av perioder av arbete utomlands, och bestäms istället till ett fast minimibelopp.

Vem kan lösa problemet?

Ändring i isländsk lagstiftning.

Sidst revideret af
Sosial- og arbeidsmarkedsministeriet IS 21.11.2022
Contact information