Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Personer som flyttar till Island från ett land utanför Norden eller EU-/EES-land har ingen rätt till isländska sociala förmåner under de första sex månaderna på Island

Personer som flyttar till Island från ett land utanför Norden eller EU-/EES-land har ingen rätt till isländska sociala förmåner under de första sex månaderna på Island.

Information

Serienummer
14-176
Berørte lande
Island
Kategori
Social och hälsa
Hvilket land kan løse problemet?
Norden
Status
Løst
Prioriteret af grænsehindringsrådet
Nej

För att få rätt till hälsoförmåner på Island så måste en person som flyttar till Island kunna dokumentera, att hon/han har omfattats av reglerna om sjukförsäkring i ett annat nordiskt land, ett annat EU-/EES-land eller alternativt av en socialförsäkringskonvention med ett land utanför EU/EES. Inom EU/EES kan detta göras med blankett E104, som används för att dokumentera att man varit försäkrad, bosatt eller sysselsatt i de land där förordningen 883/2004 om samordning av systemen för social trygghet gäller. 

Om en person inte kan dokumentera att hon/han omfattats av något av de ovannämnda regelverken, måste personen vänta i sex månader (s.k. karenstid) förrän hon/han kan få tillgång till hälsoförmåner. Det kan i vissa situationer medföra att personer som flyttar till Island inte kan få hälsoförmåner under den, ibland långa, tidsperiod som de nationella myndigheterna inhämtar upplysningar från utlandet. De övriga nordiska länderna har inte motsvarande regler om karenstid. 

Personen kan visserligen betala för sina förmåner själv, men det kan vara belastande för den enskildes privatekonomi.

Enligt kontakten med de ämbetsmän som handlägger E-104-ärenden har utredningstiden blivit betydligt kortare än tidigare. Det innebär att problemen med långa väntetider inte uppstår i så stor utsträckning som tidigare.

Sidst revideret af
IS 03.12.2019
Contact information