Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norsk.

1978 Kjartan Fløgstad, Norge: Dalen Portland

1978 Kjartan Fløgstad, Norge: Dalen Portland
Hans Jørgen Brun

Om forfatteren

Kjartan Fløgstad är född i industriorten Sauda i sydvästra Norge. Efter universitetsstudier i Bergen var han en period verksam som industriarbetare och sjöman innan han debuterade med diktsamlingen Valfart 1968. Fløgstad, som skriver på nynorska, har sedan producerat sig i en rad genrer och varit mycket aktiv som kulturdebattör och essäist. Han har haft en dragning till latinamerikansk diktning, gjort översättningar och också påverkats av dess magiska realism, med de plötsliga kasten mellan det vardagliga och det fantastiska.

Om vinnerverket

Dalen Portland beskriver vad som händer i industriorten Sauda när andra världskriget står för dörren och världen skriker på stål till rustningsindustrin. I Sauda går framställningen av mangan till rostfritt stål på högvarv – en välsignelse för Selmer Høysand som lämnar familjegården. Sakta men säkert glömmer han sina bondelivstraditioner och blir en uppskattad arbetare vid fabriken. Arnold, Selmers son, följer i faderns fotspår. Han har aldrig upplevt lantlivets sedvänjor och anpassar sig utan problem till det moderna arbetslivet. I romanen inkarnerar han industrisamhällets maskinella slaveri och kulturella fattigdom.

Dalen Portland

Publisert av: Samlaget 

Utgivelsesår: 1977

Bedømmelseskomitéen begrunnelse

Den skildrar med ett nyskapande språk människor som påverkas av motsättningarna mellan en ursprunglig jordbrukarmiljö och ett modernt industrisamhälle. Romanen präglas både av realistisk berättarkonst och fabulerande fantasi.