148. Pyry Niemi (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
148
Person
Talerrolle
Udvalget for Vækst og Udviklings talsperson
Dato

Fru president! Tack, samarbetsministern, för en bra och innehållsrik information och redogörelse!

Vi i utskottet ser mycket positivt på den utveckling som skett under de senaste åren och ser fram emot det förslag som statsministrarna kommer att lägga fram under dagen avseende 5G. Men vi är också lite bekymrade och ska inte bara ge ros. Det kan åtminstone komma utvecklingstankar ur detta.

Vi kan känna lite rädsla inför att det saknas en tydlighet i hur man ska samverka rent praktiskt för att till exempel att kunna ge internet till alla. Vi får hoppas att det löser sig under eftermiddagen. Vi vet att täckningen runt omkring i Norden när det gäller internet inte är helt optimal. Det är många som fortfarande saknar tillgång eller har bristande möjligheter där, och vi ser automatiskt en stor möjlighet att kunna utveckla samarbetet. Vilken roll ska marknaderna ha i detta? På vilket sätt kommer marknaderna att agera? Är det staten som ska finansiera detta fullt ut, eller ska det vara något slags gemensam lösning?

Sedan handlar det om digitalisering över gränserna. Vi har vid några tillfällen berört e-id, där det nu pågår ett mycket framgångsrikt arbete. Vi har fått en signal om att det kommer att vara ett väl fungerande e-id-system i drift fullt ut, både i Norden och i Baltikum. Detta ser vi fram emot. Det är en viktig form för att förhindra och förebygga gränshinder.

Slutligen har vi cybersäkerheten och hur denna kommer att påverka den personliga integriteten. På vilket sätt kan vi styra upp detta på ett gemensamt sätt i Norden men också i de baltiska länderna, så att varje individ ska känna sig trygg och säker vid användningen av internet, e-id-lösningar med mera.